Hrvatski radio

Radio Zadar

Participacija u kulturi u kulturnoj pustinji: može li EU pomoći?

27.11.2017.

08:44

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj knjižnici večeras predavanje mr. sc. Mirka Petrića s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru - "Participacija u kulturi u kulurnoj pustinji: može li EU pomoći?" O participaciji u kulturi sve češće se govori kao o ljudskom pravu, te doprinosu stvaranju društvene kohezije.

Pojam „participacija u kulturi“ posljednjih je godina u središtu brojnih rasprava u području kulturne politike. S jedne strane, odnosi se na mogućnost sudjelovanja u kulturnom životu u najširem smislu riječi, u smislu elementarnog pristupa (već i u financijskom smislu) kulturnim sadržajima i priredbama, kao i  na sposobnost njihova razumijevanja. S druge strane, misli se na mogućnost samostalnog aktivnog stvaranja kulturnih sadržaja (nekad u nas poznatog pod nazivom „kulturni amaterizam“) i sudjelovanja u upravljanju ustanovama i organizacijama koje „proizvode“ kulturu. O participaciji u kulturi sve češće se govori kao o ljudskom pravu, naglašava se njezina uloga u gradnji identiteta, potencijalna ekonomska dimenzija te doprinos stvaranju društvene kohezije. 

Predavanje organizira Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a početak je u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.