Hrvatski radio

Radio Zadar

Paška sirana slavi 70 godina - priča o uspjehu i zajedništvu

23.09.2016.

14:11

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrhunsku hrvatsku deliciju i jedan od naših najpoznatijih brendova, paški sir, prva je komercijalizirala Paška sirana koja obilježava 70 godina rada. Na prigodnoj svečanosti za brojne uzvanike predstavljen je i novi proizvod, tvrdi sir, za koji također vjeruju da će ostvariti uspjeh na tržištu.

Osnovana kao poljoprivredna zadruga daleke 1946. godine Paška sirana uspješno se održala svih 7 desetljeća. Kroz svoju povijest prolazila je kroz različite organizacijske oblike do 1992. kada postaje dioničko društvo. Od male zadruge danas je to moderna tvrtka - izvoznica:

Ovog momenta mogu reći ali ne samo paški sir nego sirevi Paške sirane nalaze se na četiri kontinenta.

Ante Oštarić član uprave Paške sirane kao prekretnicu ističe 2008. kada je izgrađen novi pogon koji udovoljava najzahtjevnijim standardima proizvodnje.

Mi smo, to su bili tada predpristupni fondovi, dobili 10 milijuna kuna, recimo trećinu uloženog, a to je negdje petina ili četvrtina ukupne vrijednosti ovoga objekta.

Uložilo se u tehnološke uvijete no receptura je ista kao prije 500 godina, a sirevi su ručni rad - kaže Oštarić. Paška sirana godišnje proizvede oko 600 tona sira. Najpoznatiji paški zastupljen je s nešto više od 100 tona. Bude li potrebno povećat će ukupni kapacitet na 800 tona, jer im je cilj:

50 posto proizvodnje izvesti van Hrvatske.

U Paškoj sirani trenutačno je 80-ak zaposlenih, na otoku imaju 150 kooperanata, a imaju i stado od dvije i pol tisuće svojih ovaca. Priča o njihovom uspjehu priča je o zajedništvu mnogih otočnih obitelji jer gotovo da nema obitelji na Pagu koja na neki način nije povezana s Paškom siranom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.