Hrvatski radio

Radio Zadar

Paški branitelji: Bili smo puni zanosa, ali i svjesni važnosti obrane mosta

08.11.2021.

14:15

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Na današnji dan prije 30 godina,u do tada najžešćem napadu,agresorski zrakoplovi JNA pokušali su srušiti Paški most koji je jednom i pogođen,ali je nakon obaranja 3 neprijateljska zrakoplova napad odbijen,a time i obranjen otok Pag i glavna cestovna komunikacija između južne i sjeverne Hrvatske.

U Domovinskom ratu, nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški je most, zahvaljujući trajektnoj vezi Prizna - Žigljen na drugom kraju otoka Paga, postao jedina pouzdana, ali i vrlo ranjiva prometna veza između Dalmacije i ostalih dijelova Hrvatske. U želji da prekinu i tu ključnu komunikaciju, agresorski zrakoplovi JNA pokušali su srušiti Paški most u nekoliko navrata, a najžešći zračni napad dogodio se 8. studenoga....Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.

Prisjeća se prvi zapovjednik Samostalnog paškog odreda Mladen Škoda.

 

Mladen Škoda

No ne pamte se iz tih dana samo avioni i borba, već prije svega strahote rata vezane za ljudske sudbine - paški branitelj Nikola Supičić

 

 

paški branitelj Nikola Supičić

Znala je i tada kao i danas u kombinaciji s kišom zapuhati poznata paška bura - od koje se na Pagu nemate gdje skloniti - jer je oko vas samo goli kamen

poručio je još jedan od paških junaka, danas umirovljeni časnik HV, Domagoj Ivičević.

umirovljeni časnik HV, Domagoj Ivičević.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.