Hrvatski radio

Radio Zadar

Paški branitelji: Bili smo puni zanosa, ali i svjesni važnosti obrane mosta

08.11.2021.

14:15

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Na današnji dan prije 30 godina,u do tada najžešćem napadu,agresorski zrakoplovi JNA pokušali su srušiti Paški most koji je jednom i pogođen,ali je nakon obaranja 3 neprijateljska zrakoplova napad odbijen,a time i obranjen otok Pag i glavna cestovna komunikacija između južne i sjeverne Hrvatske.

U Domovinskom ratu, nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški je most, zahvaljujući trajektnoj vezi Prizna - Žigljen na drugom kraju otoka Paga, postao jedina pouzdana, ali i vrlo ranjiva prometna veza između Dalmacije i ostalih dijelova Hrvatske. U želji da prekinu i tu ključnu komunikaciju, agresorski zrakoplovi JNA pokušali su srušiti Paški most u nekoliko navrata, a najžešći zračni napad dogodio se 8. studenoga....Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.

Prisjeća se prvi zapovjednik Samostalnog paškog odreda Mladen Škoda.

 

Mladen Škoda

No ne pamte se iz tih dana samo avioni i borba, već prije svega strahote rata vezane za ljudske sudbine - paški branitelj Nikola Supičić

 

 

paški branitelj Nikola Supičić

Znala je i tada kao i danas u kombinaciji s kišom zapuhati poznata paška bura - od koje se na Pagu nemate gdje skloniti - jer je oko vas samo goli kamen

poručio je još jedan od paških junaka, danas umirovljeni časnik HV, Domagoj Ivičević.

umirovljeni časnik HV, Domagoj Ivičević.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.