Hrvatski radio

Radio Zadar

Paški sir iz maraske - dobitnik trofeja na World Cheese Awards

07.12.2015.

10:09

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sirana Gligora je po četvrti put dobitnica trofeja na najprestižnijem sirarskom natjecanju u svijetu - World Cheese Awards, održanom 25-29.11. 2015. u Birminghamu u Engleskoj. Natjecalo se ukupno 2.727 raznih sireva iz 25 zemalja s raznih kontinenata.

Sireve je ocjenjivao stručni tim sastavljen od čak 250 sudaca iz 22 razne zemlje. Dodijeljeno je više nagrada u više kategorija, a nakon biranja najboljih 62 dobitnika Super Gold medalje, najboljih 16 sireva cijelog natjecanja odabrao je "Super Jury" panel sastavljen od najboljih sudaca natjecanja.
 
On je ovaj put između najboljih 16 sireva cijelog natjecanja odabrao i Gligorin Paški sir iz komine maraske, te mu dodijelio trofej "Best Central and Eastern European cheese", dok je za šampiona natjecanja ove godine odabran Švicarski sir Le Gruyere.
 
To je već četvrti sir iz Sirane Gligora koji je na ovom natjecanju dobio ovako visoko priznanje, dok je lani Gligorinom Dinarskom, mješanom kravljem i kozjem siru "za dlaku" pobjegao šampionat, te je na kraju završio na izvandernom drugom mjestu ukupnog natjecanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

Nadin 2022

Kušanje vina