Hrvatski radio

Radio Zadar

Paški sir je najbolji

01.12.2016.

16:33

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veliko priznanje poznatom hrvatskom proizvodu. Na prestižnom natjecanju World Cheese Awards u Španjolskoj predstavilo se više od tri tisuće sireva iz cijeloga svijeta. Paški sir vratio se sa zlatnom medaljom u kategoriji tvrdi ovčji sirevi te je proglašen najboljim sirom srednje i istočne Europe.

Da ga ne volim, ne bi ga ni radi.

Miris paškog sira gospodina Nikolu prati punih 35 godina radnog staža.

Nikola Kustić, radnik: On je meni poseban, ima jedan poseban ukus, po paškoj travi, takve trave mislim da nema nigdje.

Njegova posebnost prepoznaje se i kada stoji uz bok najboljim sirevima svijeta. Dokazao je to na ovogodišnjem, dvadesetom po redu prestižnom natjecanju.

Martina Pernar Škunca, Paška sirana: Bili smo zaista Španjolcima jako interesantni, svi su govorili da je sir muy rico, da je jako ukusan, jako dobar.

Tajni sastojak zna samo priroda. Skriven je u oskudnoj, ali aromatičnoj vegetaciji punoj posolice kojom se hrani paška ovca.

Branka Vrkić Stupičić, radnica: Obožavam ovaj posao, ovaj sir. Taj jedan kolut, on je ljekovit i hranjiv i ukusan.

U Paškoj sirani proizvodi se već dugih 70 godina. Na sajmu u Španjolskoj predstavio se u društvu sireva ostalih dviju otočnih sirana, koji su također okrunjeni medaljama.

Martina Pernar Škunca, Paška sirana: Mislim da je to stvarno odlična stvar da smo počeli nastupat zajedno, ustvari smo sve tri otočne sirane mi jesmo veći proizvođači paškoga sira od, recimo, domaće radinosti, ali mi smo u principu i dalje mala proizvodnja u usporedbi s velikim industrijama.

Iz Paške sirane godišnje izađe oko sto tona paškog sira. Na cijelom otoku proizvede se oko tristo tona. Uvjeta za proizvodnju veće količine nema, a tražen je u cijelom svijetu. Upravo zbog toga cijeni se baš svaki komad.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.