Hrvatski radio

Radio Zadar

Paški sirari u Kolnu

04.10.2013.

10:41

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Paška sirana i Sirana Gligora predstavljaju svoje proizvode na međunarodnom sajmu prehrambene industrije.

Među 14 izlagača iz Hrvatske koji će od sutra do 9. listopada sudjelovati na vodećem međunarodnom sajmu prehrambene industrije ANUGA u njemačkom Kolnu dva su predstavnika s područja Zadarske županije - Paška sirana i Sirana Gligora. Uz predstavljanje domaćih brendova nadaju se i nekoj novoj poslovnoj suradnji. 

Imamo što predstaviti - kaže nam bez lažne skromnosti Ivan Gligora, vlasnik Sirane Gligora iz Kolana, koja je za paški sir ovoga ljeta osvojila titulu najboljeg ovčjeg sira na svijetu.

Mi tamo bez kompleksa nastupamo kao ravnopravni partneri iz Hrvatske, iz Zadra i Zadarske županije i s otoka Paga. Vrlo smo ponosni na to i vjerujem da ćemo biti uspješni kao što smo uspješni bili i do sada.

Ističući kako je proizvodnja paškoga sira ograničena Ivan Gligora smatra da taj naš brend svijetu treba predstaviti kao ekskluzivni proizvod u stilu - malo ali vrhunske kakvoće.

I takvi sirevi imaju šansu vani, posebni sirevi koji su skupi, proizvodi s dodanom vrijednošću itd., i takve moramo promovirati, ne samo njih do duše, ali ne smijemo očekivati da ćemo imati neku masovnu proizvodnju za izvoz. Mi nismo sirana koja prerađuje kravlje mlijeko pa da možemo proizvoditi u tonama i milijunima kilograma.

Sajam ANUGA održava se svake dvije godine kao središnje mjesto okupljanja prehrambene industrije cijeloga svijeta. Iz Paške sirane koja je već sudjelovala prije dvije godine Martina Pernar prenosi korisna iskustva:


Odlazak na ANUGU je jedno zaista poučno iskustvo. Samim dolaskom, samo kao posjetitelj, možete jako puno naučiti gledajući što drugi proizvođači rade. I to u marketinškom i u proizvodnom smislu.

Zajednički nastup hrvatskih tvrtki organizira Hrvatska gospodarska komora 4. put za redom, s tim da naša zemlja ove godine prvi put nastupa kao punopravna članica Europske Unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.