Hrvatski radio

Radio Zadar

12:21 / 14.06.2017.

Autor: Božidar Kolega

Pažanima uskoro siguran vez

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska lučka uprava Zadar dobila je lokacijsku dozvolu za radove za postavljanje pontona u paškoj luci kojima će se Pažanima osigurati siguran vez u svim vremenskim uvjetima. Ukupna vrijednost projekta je 3 i pol milijuna kuna. Naručen je i idejni projekt za uređenje Uvale Bregdetti.

Projekt koji je izradio Dalibor Carević s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predviđa postavljanje 3 pontona s ukupno 357 vezova, što je,  kaže ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola , dovoljno za:

Pa za 85 % plovila koje koriste građani Grada Paga, i mislim da bi s tim zadovoljili potrebe lokalnoga stanovništva. Za napomenuti je da cijeli projekt košta oko 3,5 milijuna kuna s tim da Grad Pag zajedno u partnerskom odnosu sa Županijskom lučkom upravom sudjeluje 50 posto u sufinanciranju.

Lokacijska dozvola odnosi se na iskop dna i odlaganje iskopanog materijala. Radovi bi trebali početi u rujnu, po završetku turističke sezone. 

Gdje ćemo negdje 7 000 kubika tog materijala izrefulirati negdje kilometar u more. Za sve smo dobili odgovarajuće dozvole.

Iskapanje bi trebalo potrajati mjesec, do mjesec i pol dana. Potrebno je nabaviti i lokacijsku dozvolu za postavljanje pontona, te bi se potom  išlo u njihovu nabavu. Pontoni bi tako trebali biti postavljeni do početka iduće turističke sezone. Postavljanjem pontona riješit će se  komunalni vez u samom centru Grada Paga, kaže Škibola.  U Zadru se pak predviđa uređenje Uvale Bregdetti:

Županijska lučka uprava je dala za izradu idejnog projekta za rješavanje Uvale Bregdetti, gdje bi danas, sutra isto takva priča kao što se dogodila u Uvali Jazine trebala dogoditi u Uvali Bregdeti. Znači kompletno uređenje Uvale Bregdetti, refuliranje i postavljanje pontona.

Što se Uvale Jazine tiče, ravnatelj županijske lučke uprave  Davor Škibola navodi kako se novi pontoni s vezovima  neće postavljati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.