Hrvatski radio

Radio Zadar

Pazite se prevaranata

30.01.2013.

15:41

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samo je u proteklih nekoliko dana policija zabilježila nekoliko prijevara gdje su prevaranti iskoristili nepažnju starijih osoba, ušli im u kuću pod izgovorom da im prodaju robu ili nude usluge masaže, te im ukrali zlatninu ili novac.

Osobe starije životne dobi i dalje su česta meta prevaranata i kradljivaca. Samo je u proteklih nekoliko dana policija zabilježila nekoliko prijevara gdje su prevaranti iskoristili nepažnju starijih osoba, ušli im u kuću pod izgovorom da im prodaju robu ili nude usluge masaže, te im ukrali zlatninu ili novac. 

Prevaranti se obično starijim osobama predstavljaju kao djelatnici različitih državnih institucija primjerice policije ili Centra za socijalnu skrb, zaposlenici raznih javnih poduzeća poput HEP-a, Vodovoda ili slično, kaže glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan. Policija stoga savjetuje građane da ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe odnosno da od onih koji se predstavljaju kao službene osobe svakako zatraže da se legitimiraju. Zadarska je policija u posljednje vrijeme pronašla nekoliko prevaranata za što zasluga pripada i pravovremenoj dojavi građana.

Inače, kako bi zaštitila ovu kategoriju građana, zadarska policija prošle je godine sa Zadarskom županijom i županijskom Maticom umirovljenika pokrenula akciju „Sigurnost osoba treće životne dobi" kojom se pokušava ukazati široj javnosti na ovaj problem i educirati građane kako ne bi postali žrtve prevaranata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.