Hrvatski radio

Radio Zadar

Pažljivo s antibioticima

20.02.2013.

12:39

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas postoje mnoge infekcije koje su se prije desetak godina uspješno liječile, a danas ti isti antibiotici nemaju učinka. Tome je pridonijelo i njihovo nekritično propisivanje od strane liječnika, upozorava liječnik obiteljske medicine doktor Damir Biloglav.

Ovogodišnji Tjedan pažljivog propisivanja antibiotika posvećen je njegovom odgovornom i savjesnom korištenju. Na žalost, danas postoje mnoge infekcije koje su se prije desetak godina uspješno liječile, a danas ti isti antibiotici nemaju učinka.

Tome je pridonijelo i njihovo nekritično propisivanje od strane liječnika. Uz to, i pacijenti ih često uzimaju  na vlastitu inicijativu ili se bolesti izazvane virusima pokušavaju liječiti antibioticima, upozorava liječnik obiteljske medicine doktor Damir Biloglav.

Svaki lijek koji nije indiciran, koji ne može pomoći bolesniku, može samo napraviti štetu. Sa nekritičnom uporabom antibiotika činimo štetu ne samo pojedinom pacijentu,već cijeloj populaciji. Jer nekritična uporaba s vremenom  dovodi do pojave tzv. rezistentnih sojeva. A to znači da se javlja sve više sojeva bakterija koje su ranije bile osjetljive na antibiotok. Međutim, zbog njegove preširoke upotrebe one prestaju biti osjetljive na određeni antibiotik,

kaže doktor Biloglav.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.