Hrvatski radio

Radio Zadar

Pčelari Zadarske županije pripremaju se za EU tržište

16.04.2013.

09:27

Autor: HRZ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadarskoj županiji počela je izobrazba za zvanje pčelar - prvi cjeloviti obrazovni program ikad organiziran za pčelare Zadarske županije kojim stječu stručno znanje kako bi se bolje prilagodili standardima Europske unije i lakše pronašli mjesto na europskom tržištu. Polaznici su pčelari uključeni u jednu od četiri udruge pčelara koje aktivno djeluju u Zadarskoj županiji.

U Srednjoj školi „Kneza Branimira“ u Benkovcu započela je izobrazba za zvanje pčelar, za ukupno 31 polaznika. Polaznici su pčelari koji su uključeni u jednu od četiri udruge pčelara koje aktivno djeluju u Zadarskoj županiji. Ovo je ujedno i prvi cjeloviti obrazovni program ikad organiziran za pčelare Zadarske županije kojim stječu stručno znanje kako bi se bolje prilagodili standardima Europske unije i lakše pronašli mjesto na europskom tržištu. Ova izobrazba šesta je u nizu aktivnosti programa osposobljavanja poljoprivrednika s područja Zadarske županije koju u protekle četiri godine zajednički financiraju i provode Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Do sada su održana stručna osposobljavanja za vinare/vinogradare, sirare, uzgajivače koza i ovaca te voćare i povrćare.

Zadarska županija je područje izrazitog biljnog bogatstva, a posebno aromatičnog, začinskog, ljekovitog, medonosnog, ukrasnog i divljeg jestivog bilja, pravi pčelinji rajski vrt. Na području županije djeluje 250 uzgajivača sa 8.409 pčelinjih zajednica koje u normalnim pašnim prilikama proizvedu 250-350 tona meda. Godine 2009. donesen je i akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji koji je temelj djelovanja Povjerenstva Zadarske županije za provedbu navedenog plana. Među najvažnijim djelatnostima koje bi se trebale razvijati u okviru ekološke poljoprivredne proizvodnje nalazi se i pčelarstvo. S obzirom da na području županije ne postoji srednjoškolski program koji osigurava mogućnost redovnog obrazovanja o pčelarstvu, a postoji značajan broj pčelara, prepoznata je potreba za organiziranjem stručnog obrazovanja za razvoj znanja i vještina pčelara s područja županije.

Polaznici ovog sveobuhvatnog programa osposobljavanja steći će znanja o raznim temama iz područja pčelarstva, između ostalog o biologiji pčela, selekciji i uzgoju matica, formaciji i premještaju pčelinjaka; tehnologiji rada s pčelama i pobiranju pčelinjih produkata, zdravlju pčela, osnovama ekonomije i marketinga u pčelarstvu, EU standardima u pčelarstvu, te o mogućnostima financiranja projekata vezanih za pčelarstvo u okviru Fonda za ruralni razvoj EU. Po završetku nastave, koji se očekuje u svibnju 2013. godine, bit će organiziran ispit za sve sudionike obrazovnog programa, temeljem kojeg će sudionici dobiti potvrdu o uspješnom završetku i time steći pravo na upis zvanja pčelar u radnu knjižicu.

Program je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, a provodi ga Učilište za obrazovanje odraslih Apis iz Velike Gorice. Program se sastoji od 120 sati teoretske i praktične nastave, kao i studijskog posjeta obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u blizini Benkovca. Polaznici edukacije plaćaju kotizaciju u iznosu od 700 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta stručnog osposobljavanja 75.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.