Hrvatski radio

Radio Zadar

Pedofilu 40 godina zatvora

28.09.2017.

13:55

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Županijskom sudu u Zadru izrečena je vjerojatno najviša jedinstvena kazna zatvora - 40 godina za kaznena djela koja uključuju pedofiliju, silovanje i incest. Sudsko vijeće tu je presudu izreklo Zadraninu, koji je vlastitu kći od njezine 12. godine spolno iskorištavao i zlostavljao.

Iskorištavao ju je i zlostavljao više od tisuću i pol puta, i to od 2001. godine. Tijekom toga razdoblja kći je rodila dijete, te još dvaput abortirala. Muškarca je sud proglasio krivim i za teško kazneno djelo proitv spolne slobode njegove supruge. Tijekom sudskoga postupka, koji je bio zatvoren za javnost, zlostavljač je fizički i psihički zlostavljao i ostalih petero djece i suprugu. Prema svjedočenju supruge i djece na njihove pozive u pomoć oglušili su se Centar za socijalnu skrb i policija.

Što se godinama događalo u četiri zida, a prije toga i na nekim lokacijama u okolici Zadra, javnost je doznala tek danas, nakon izricanja presude „zadarskom Fritzlu“, kako su monstruoznog oca već nazvali mediji. Predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman je gotovo sat vremena obrazlagao zbog čega mu je odrezao kaznu dugotrajnoga zatvora.

Da se čula samo desetina jezivih zlodjela, bilo bi dovoljno za naježiti se. Kći je još 2001. godine,kada je bila u dobi od 12 godina počeo voziti u šumu Kožino, gdje je, protiv njezine volje i uz negodovanje, izvršio spolni odnos. Spolno iskorištavanje i iživljavanje nastavljeno je i dalje, a intenziviralo se nakon 16. godine i to ne samo u „Kožinskim borima“, nego i u vlastitom domu, nekada i dan za danom. „Kćer vam je bila objekt, koji ste htjeli posjedovati. Vi ste osoba koja ste dugo maltretirali i zlostavljali svoju djecu i suprugu, ne poštujete druge, manipulirate i ne osjećate ni najmanje kajanje“, rekao je uz ostalo sudac Radman u obrazloženju presude. Dodao je kako je supruzi i svojih šestoro djece pružio samo strah, agresiju i bijes stalno ih fizički i psihički zlostavljajući. „Vi ste seksualni sadist i pedofil“, dodao je sudac. Poručio mu je kako je članove svoje obitelji tretirao poput robova, iskorištavajući njihov strah.

Govoreći kako se u njegovom slučaju najblaže rečeno govori o bestijalnosti, iako čak i životinje štite svoje mlade. Sudac je citirao i riječi njegove oštećene kći koja je po vlastitu priznanju godinama trpjela zlostavljanje, kako bi se žrtvovala, da otac-monstrum ne maltretira ostale članove obitelji. „To što sam ja doživjela, ne smije doživjeti nijedno dijete“, citirao je njezine riječi sudac. „Ovo je potresno i ledi krv u žilama“, poručio mu je sudac Radman. Istaknuo je kako je sudsko vijeće u potpunosti prihvatilo iskaze njegovih članova obitelji, koji su proživljavali najgore moguće oblike psihičkoga i fizičkoga iživljavanja.

Obrazlažući dugotrajnu kaznu zatvora, predsjednik sudskog vijeća smatra kako će ga onemogućiti u pedofilskim radnjama, te utjecati i na druge koji bi pokušali učiniti nešto slično. Do pravomoćnosti presude 51-godišnjak ostaje u pritvoru u kojemu se nalazi od srpnja prošle godine. Osim dugotrajnoga zatvora, sudskom odlukom naložen je i obvezatni psiho-socijalni tretman od najmanje dvije godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.