Hrvatski radio

Radio Zadar

Perspektive iseljeničkog turizma

30.06.2017.

13:22

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je danas započela prva međunarodna konferencija o perspektivama iseljeničkog turizma. Pokrovitelji su Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Ministarstvo turizma .

Iseljenički turizam je na globalnoj razini, a kamoli kod nas u početnoj fazi istraživanja. Potencijali su veliki, podsjeća Renata Tomljenović s Instituta za turizam: Shvaćamo da se pitanja prema dijaspori mijenjaju. Danas je primjerice aktualno pitanje kako dijasporu iskoristiti da osnaži našu vanjsku politiku i da doprinese ostvarivanju naših ekonomskih i društvenih ciljeva. Tako, uz ostalo u fokus dolazi i turizam. Turizam je u tom slučaju instrument ostvarivanja te politike. Očekuje se i njihov povratak u domovinu: Očekujemo njihov povratak drugih ili trećih generacija. Želimo im s ovoga skupa poručiti da ovdje mogu ostvariti svoj život i gospodarski napredak i u tom smislu dobro su došli kao investitori, naročito u turističkoj djelatnosti jer je turizam u Hrvatskoj iznimno perspektivan. Samo u prvih šest mjeseci ostvarili smo rast u dolascima 22 posto a u noćenjima 25 posto.

U Zadarskoj županiji turizam u lipnju u odnosu na lanjski bilježi rast od 38 posto, državni tajnik Frano Matušić svjestan je brojnih komplikacija s kojima se susreću investitori, pa će Vlada kroz razne zakone kao što je Zakon o
strateškim investicijama ubrzati realizaciju poslovnih projekata i investicija.
Država treba prepoznati i potencijal iseljeničkog turizma naglasio je, predsjednik organizacijskog odbora ovog znanstvenog skupa dr. Marin Sopta. Dodao je kako se ovaj turizam već realizira kroz različite vidove turizma kao što su zdravstveni, hodočasnički, sportski.
Prema podacima svjetske turističke organizacije, među novim trendovima u turizmu je i pojam iseljeničkog turizma.
U predviđanjima stoji da će ovaj segment turizma porasti za 15 % do 2020. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.