Hrvatski radio

Radio Zadar

Pesticidi u hrani, koja je najslabija karika i kako se zaštititi

07.05.2022.

19:21

Autor: Magdalena Šipić/Potrošački kod/HRT

Aleksandar Mešić

Aleksandar Mešić

Foto: Potrošački kod / HTV

Koje je voće najpodložnije zadržavanju pesticida i kako ih neutralizirati u emisiji Potrošački kod govorio je Aleksandar Mešić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Trgovci kupce često dovode u zabludu jer pod etiketom domaće prodaju uvozno voće - koje bi trebalo biti jeftinije. Kad je riječ o jagodama, problem može biti i prisutnost pesticida te dodatnih kemikalija koje se upotrebljavaju kako bi dulje bile svježe. Domaći proizvođači tvrde da za njihovu jagodu nije potrebna 'kemija' jer ujutro ubrana - odmah isti dan dolazi do kupaca. 


- Teško je govoriti određenoj vrsti voća, da je ono jače izloženo pesticidima, jer bi svi potrošači trebali biti sigurni da hrana ne sadržava pesticide koji bi na bilo koji način mogli ugroziti njihovo zdravlje. Pesticidi uvijek predstavljaju određeni rizik, ali ako se koriste po pravilima - onda tog rizika ne bi trebalo biti, kaže Aleksandar Mešić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Međutim, dodao je - ako govorimo o najslabijoj karici u lancu sigurnosti hrane onda bi to svakako bili proizvođači, odnosno ljudi koji primjenjuju te pesticide. Ako su oni nedovoljno educirani i ne znaju što rade - rizik je zaista realan.


Kolika je dopuštena količina?


Napomenuo je da su dozvoljene količine pesticida u hrani izrazito niske - manje od 1 miligram na kilogram namirnice. Međutim, koliko god se to činilo malo, zakonskih propisa se treba držati. U slučaju da je količina veća to bi kroz dugotrajnu konzumaciju predstavljalo potencijalne opasnosti za zdravlje. To bi onda značilo rizik koji primjerice nosi pušenje ili konzumacija alkohola. Međutim, naglašava Mešić - "pušenje i alkohol su osobni izbor i ne može vas netko izlagati pesticidima koji predstavljaju rizik protivno vašoj volji".


Trebamo više pažnje posvetiti pesticidima


Komentirajući mogućnost da neki proizvođači pesticide koriste 'odoka' kazao je kako pesticidi mogu imati veliki rizik ukoliko se godinama u organizam unose u nedozvoljenim količinama. Smatra kako bi im zaista trebalo posvetiti veliku pažnju - "višu nego što im mi danas posvećujemo".


- Trenutno se donosi novi Zakon o održivoj upotrebi pesticida i mislim da imamo mogućnosti i potrebu postrožiti kriterije za ljude koji su uključeni u proces davanja savjeta, kupovine i primjene pesticida, upozorava Mešić.


Lužnate otopine za neutralizaciju pesticida


Na pitanje 'Može li voda, sol ili neki drugi sastojak neutralizirati pesticid u hrani?' odgovorio je: "U većini slučajeva to nam neće pomoći. Ako bismo baš pokušali nešto generalno zaključiti onda možemo reći da bi dodatnoj razgradnji većine pesticida mogle pomoći sve blago lužnate otopine".


Više pogledajte u videoprilogu: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.