Hrvatski radio

Radio Zadar

16:16 / 19.01.2016.

Autor: HINA

Peticija za hitnu helikoptersku službu : 12 tisuća potpisa

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici udruga koje su pokrenule peticiju za nastavak rada Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) predat će sutra oko 12 tisuća prikupljenih potpisa građana predsjedniku Hrvatskoga sabora akademiku Željku Reineru te tako od njega zatražiti da ta služba nastavi rad.

HHMS prestao je raditi 9. siječnja, nakon završenoga četveromjesečnoga pilot-projekta Ministarstva zdravlja, zbog sustava privremenog financiranja budući da još nije sastavljena nova Vlada koja može odlučiti o tom projektu.
Predsjedniku Hrvatskoga sabora peticiju će predati njezina autorica Mirta Grandić te predstavnici udruga Sigurnosti u prometu, Otočnog sabora, Koalicije udruga u zdravstvu te Udruge obitelji stradalih u prometu.

Pokretači peticije istaknuli su kako je Hitna helikopterska medicinska služba u četiri mjeseca postigla fantastične rezultate i spasila mnoge živote te da je neizostavna za sve ljude koji žive na otoku ili u nekom od hrvatskih gorskih krajeva te za mnoge strane i domaće turiste.


Pokretači peticije najavili su da će nakon deset tisuća potpisa peticiju poslati na adresu predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora te Vlade i ministara.
U sklopu projekta HHMS-a, od njegova početka 9. rujna do 31. prosinca 2015. bilo je 219 hitnih intervencija, a svi su pacijenti, napominju u Ministarstvu zdravlja, prevezeni u bolnicu u okviru "zlatnog sata“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.