Hrvatski radio

Radio Zadar

Peticija za lijek koji spašava život

06.02.2021.

11:44

Autor: Suzana Dražić

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja „Cukrići" iz Zadra poziva na potpisivanje peticije kojom žele i da i u Hrvatskoj bude dostupan novi lijek za hipoglikemiju koji bi zamijenio klasične injekcije glukagona.

Zašto to nije još „jedan lijek u gomili" nego revolucija u spašavanju života dijabetičarima u najtežim situacijam? 

  Kada dijete s dijabetesom padne u tešku i po život opasnu dijabetičku komu više mu ne moraju u injekciji slagati koktel zvan glukagon, već samo u nos ušpricaju Baqsimi, glukagon u spreju koji uspješno zamjenjue iglu. Dostupan je u zemljama EU, ali ne i u Hrvatskoj.

   Potrebna nam je pomoć građana da ovaj lijek dovedemo što prije u slobodnu prodaju i da se pokrene postupak uvrštenja na listu lijekova HZZO-a.To je lijek koji spašava život osobama s dijabetesom, a posebno djeci. 

  Predsjednica "Cukrića" zadarske Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Doris Bailo ističe da je davanje injekcije glukagona u trenutku  dijabetičke kome komplicirano, stresno i često pogrešno: 

 Djelatnici u školama i vrtićima nalaze se u velikom stresu i ponekad se "smrznu" kada treba djetetu primjeniti taj glukagon u injekciji. Nedavno se dogodilo da se u slučaju dijabetičke kome kod djeteta igla skrivila, a  nisu imali rezervnu u kući. I što sad? Brojne su te stresne situacije i zato smatramo da je taj glukagon u spreju nešto izrazito dobro.

 Peticija kojom se želi ovaj lijek dovesti u Hrvatsku može se naći na  ovim poveznicama:  https://www.facebook.com/103531803346738/posts/1377378222628750/
 nainzulinu.com i peticija https://www.nainzulinu.com/advocacy/imamo-glukagon-na-inhaliranje-baqsimi/ .

 Brojni roditelji djece s dijabetesom  kao i prosvjetni djelatnici, tete u vrtićma bit će vam zahvalni ako ubuduće u slučaju hipoglikemije umjesto igle mogu koristiti inhalator.

 

Peticija za lijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.