Hrvatski radio

Radio Zadar

Petrčane: Obalni zid izdržao bi i udare atlantskih valova

16.06.2018.

13:59

Autor: Vladimir Šetka

Petrčane: Obalni zid izdržao bi i udare atlantskih valova

Petrčane: Obalni zid izdržao bi i udare atlantskih valova

Foto: - / -

S transparentima u rukama stotinjak mještana Petrčana okupilo se uz mjesnu rivu, kako bi prosvjedovali zbog izgradnje obalnoga zida, koji na tamošnjem gatu prelazi dva metra. Osim što je izmijenio vizuru mjesta, zid njima i njhovim gostima zaklanja i pogled na jedan od najljepših zalazaka sunca.

Nisu Petrčanci protiv gradnje i ulaganja, ali o promjenama u svom mjestu žele sami odlučivati. Tvrde nitko ih ništa nije pitao kada se radio projekt uređenja mjesne rive i gata. Lidija Zečić uime organizatora prosvjeda tvrdi da nitko nije bio obaviješten o javnom uvidu, što su odobravanjem potvrdili i okupljeni prosvjednici. 
Bio je uvid svim Petrčancima i oni koji sada prosvjeduju, oni su sudjelovali u tom projektu, znači da su znali kakav taj projekt izgleda i kako će izgledati, odgovara danas zadarski gradonačelnik Branko Dukić.  

Poznati Petrčanac, kapetan duge plovidbe Šime Gržan ne želi da mu oduzmu sunce, more i obzor. Pedeset godina sam proveo na moru, vidio sam luka i lukobrana, ali ovaj je najveći i najjači. Da dođu atlantski valovi, razbili bi se svi. Proveo sam s Hitchockom cijelu jednu večer, iako osobno nisam čuo da je rekao da Zadar ima najljepši zalazak sunca, a da ga sada odvedem da sjedne u kafić i dok pijemo kavu da gleda sunce, ne bi ga bio vidio, rekao je uz ostalo Gržan.       

Gradonačelnik Dukić kaže da se u ovoj fazi izgradnje ništa ne može mijenjati te da je siguran da će u konačnici svi biti zadovoljni projektom. To je jedan projekt koji je praktički izrastao po željama Petrčanaca, odnosmo da obnovimo rivu i da uspostavimo jedan trg ili središnje mjesto gdje će se okupljati, kaže Dukić.  

Dio Petrčanaca već sada strahuje da je ovo samo uvod u neku veću priču te da se nije rukovodilo interesima mještana, nego nekih drugih. Zato se Lidija Zečić pita, čemu i četvrti javni zahod u Petrčanima, upravo na rivi. Čini se da naš grad, grad Zadar ima viška sredstava i osobito voli ulagati u određene potrebe svojih građana u Petrčanima. Imat ćemo više javnih toaleta od Splita ili Poluotoka, rekla je Zečić. Osim na današnjem prosvjedu, Petrčanci su se organizirali i online, gdje je otvorena peticija koju je do sada potpisalo oko tisuću ljudi. 

Inače, izgradnja obalnog pojasa u Petrčanima jedno je od većih ulaganja Županijske lučke uprave i Grada Zadra u ovoj godini i prvi veliki infrastrukturni projekt u mjestu u zadnjih 30 godina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.