Hrvatski radio

Radio Zadar

Picula: Grešku oko malog ribolova možemo ispraviti

26.06.2015.

16:39

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od pokretača osnivanja Međuskupine za more, otoke, priobalje i rijeke, naš eurozastupnik Tonino Picula na zadarsko područje je doveo predsjednicu skupine Gesine Meissner kako bi je upoznao s načinom života na hrvatskim otocima te mogućnostima razvoja otočnih sredina s kojih se desetljećima masovno iseljava.

Naš zastupnik u EU-parlamentu Tonino Picula istaknuo kako je zapravo jedine rješenje za hrvatske otoke gospodarstvo, a ne puste fraze: 

Vi frazama ne možete zadržati ljude nigdje nego morate im ponuditi održivi život. Otoci su sami po sebi pozivnica da se na njih dođe, ali jednako tako ako ne možete zadržati ljude nudeći solidna radna mjesta, ako ne ponudite ozbiljno uvjete naravno zdravstvenog osiguranja, školovanja vi ćete te ljude moći tretirati jedino kao turiste ili povremene posjetitelje.  

Picula se nada kako nam od pomoći mogu biti dobro i primjeri i rješenja drugih zemalja Unije. Dok se u našoj zemlji raspravljamo treba li Jadran bušiti ili ne, njemačka eurozastupnica predlaže drukčija rješenja: 

Općenito mislim na alternativne izvore energije, a za to imate jako puno resursa. Obilujete suncem i vjetrom. Stoga mislim da sunčeva i energija vjetra mogu biti bolje iskorištene nego što je sada. Razvojem zelene energije otvorilo bi se svakako i više radnih mjesta.                                                                                

Njemica predlaže još niz sofisticiranih načina korištenja mora i plave energije, a naše otočane i žitelje priobalja više od toga zanima kako dobiti više dozvola za mali obalni ribolov. Zbog propusta u pregovorima, kaže Picula, nismo dobro odigrali, ali još uvijek postoji nada da se u pregovorima s Komisijom nešto i promijeni: 

Mislim da je to moguće jer mali ribolov ne ugrožava pravnu stečevinu Europske unije ni na koji način, ne ugrožava ni ekološke standarde niti ugrožava ozbiljnije ribarski fond. Čini mi se da je napravljen propust u pregovorima, jer u 11 zemalja Europske unije u 8 sigurno, postoji taj institut, ali oni su ga u pregovorima zaštitili kao kulturno dobro.   

Nađu li lobisti europskih otoka u EU parlamentu što više zajedničkih interesa, možda i komisija prihvati argumente naših malih ribara o tradiciji i načinu života. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.