Hrvatski radio

Radio Zadar

Picula o otocima i kohezijskoj politici EU

06.03.2016.

13:41

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sljedećem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, zastupnik Tonino Picula 10. ožujka organizira konferenciju “Otoci i kohezijska politika” koja će se održati u Europskom parlamentu. Sudjelovat će i predstavnici Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, CPMR-a i Europske komisije.

Na njegov će poziv u četverodnevnom posjetu Strasbourgu taj tjedan boraviti i 30-ak mladih otočana, predstavnika pet naših primorskih županija, koje je pozvao kao potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke. Cilj ovog puta u Strasbourg je pružiti mladima s otoka priliku da iznesu svoje ideje i razmišljanja, kao i da se međusobno povežu te upoznaju sa zakonodavnom procedurom Europskog parlamenta i radom Međuskupine.

Pozvao sam mlade ljude koji su odlučili ostati i živjeti na otocima, unatoč brojnim poteškoćama koje život na njima nosi, da predstave svoja iskustva kolegama i ostalim predstavnicima institucija. Otoci su suočeni s mnogim nedostacima, u prosjeku su 21% manj erazvijeni od kopna tezaslužuju posebno mjesto na EU agendi. Stoga i organiziram ovu konferenciju jer kohezijski fondovi imaju jasnu zadaću pomoći manje razvijenim regijama da se približe europskom prosjeku. Glavna zadaća Međuskupine je upravo ta da otočnu problematiku jasno artikulira prema Komisiji”,ističe zastupnik Tonino Picula.

O životu na otocima se u EU sve više govori od formiranja Međuskupine, te je ova konferencija nastavak plenarne rasprave prije mjesec dana na kojoj je usvojena Rezolucija o europskim otocima. U njoj se od Europske komisije traži da u buduće zakonodavne prijedloge uzme u obzir uvjete koji se tiču života na otocima: prometna povezanost otoka i kopna, depopulacija, loša dostupnost zdravstvene skrbi pa sve do visokih troškova života, pristupa obrazovanju i drugih problema.

Svaki je otok jedinstvena prirodna, kulturna i gospodarska cjelina. Iako na europskim otocima živi gotovo 15 milijuna ljudi, u institucijama EU politike prema otocima nikad nisu zaživjele u punom smislu, naglasio je zastupnik Picula.

Podsjećamo, zastupnik Picula koji se temom očuvanja života na otocima bavi odpočetka mandata 2013. godine, kada je u posjet Europskom parlamentu prve pozvao učenike s Prvića, Iža i Silbe kako bi upozorio na depopulaciju otoka zbog zatvaranja područnih osnovnih škola. U 2014. su na njegov poziv u Bruxellesu boravili ribari i ribarice s Pašmana, Ugljana i Dugogotoka, a lani je u Dubrovniku organizirao konferenciju i radionicu “Strategije održivog razvoja otoka i priobalnog područja” kako bi građane i poduzetnike informirao o apliciranju za sredstva iz EU fondova.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.