Hrvatski radio

Radio Zadar

Piloti HRZ I PZO-a u Zadru uvježbavali spašavanje na vodi

04.03.2016.

09:59

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti koji lete na avionima Pilatus PC-9 i MiG-21 uspješno su završili drugi ciklus obuke pilota u spašavanju nakon doskoka na vodene površine (Dinghy Drill).

Obuka je provedena na plivalištu Športsko-rekreacijskog centra „Višnjik“ u Zadru, a u timu  instruktora bili su piloti Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te instruktori za borbene plivače i padobranstvo iz Zapovjedništva specijalnih snaga.

Obukom spašavanja na vodi koja je pokrenuta ove godine želi se osposobiti cjelokupno letačko osoblje  HRZ i PZO za preživljavanje u priobalnom području i na otvorenom moru u slučaju iskakanja iz aviona u izvanrednim situacijama čime se podiže sveukupna letačka sigurnost u operativnim eskadrilama HRZ i PZO.

Zapovjednik Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je Dinghy Drill sastavni dio obuke vojnih pilota te je ujedno i uvjet za pristup letačkoj obuci i provedbi namjenskih zadaća.

  Ovom obukom podižemo razinu osposobljenosti i spremnosti pilota u provedbi procedura i postupaka nakon prinudnog napuštanja zrakoplova i doskoka na vodenu površinu. Sama obuka povećava i razinu samopouzdanja, sigurnosti i preživljavanja u izvanrednim slučajevima, a sve skupa je početak jednog šireg programa ovakve obuke, naglasio je pukovnik Harapin.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.