Hrvatski radio

Radio Zadar

Piloti iz Zemunika u radnom posjetu Sloveniji

28.10.2017.

10:57

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Letačke posade Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika posjetile su u petak 27. listopada s dva aviona Pilatus PC-9M 152. letačku eskadrilu oružanih snaga Republike Slovenije na aerodromu u Ljubljani.

Tijekom posjeta slovenskim kolegama razgovaralo se težišno o mogućnostima zajedničkog rada i doprinosa hrvatskih pilota u projektu slovenskih oružanih snaga AGOS (Air to Ground Operation School) u Zrakoplovnoj bazi Cerklje. 

Riječ je projektu obuke prednjih zračnih kontrolora, odnosno bliske zračne potpore koji je pokrenut 2014., a suradnja sa slovenskim oružanim snagama odvija se za sada kroz sudjelovanje hrvatskih zračnih i kopnenih snaga na vojnim vježbama „Adriatic Strike“  na prostoru Slovenije. 

Također, slovenski timovi gostovali su prije dvije godine u bazi Zemunik kada su provedeni zajednički letovi pilota za primjenu taktika, tehnika i procedura za blisku zračnu potporu CAS (Close Air Support), a letenje se odvijalo na hrvatskim i slovenskim avionima Pilatus PC-9. 

Odlazak pilota iz Zemunika u Sloveniju na tragu je nastavka započetih aktivnosti u cilju dostizanja standarda predviđenih za obuku prednjih zračnih kontrolora kroz primjenu postupaka, tehnika i procedura pružanja bliske zračne potpore. Također, razmijenjena su iskustva u područjima pružanja bliske zračne potpore te naznačene mogućnosti daljnje suradnje kroz korištenje infrastrukture i zračnog prostora, a sve u cilju dostizanja novih sposobnosti kroz dijeljenje zajedničkih resursa obzirom na činjenicu kako obje eskadrile, i hrvatska i slovenska u svom sastavu imaju isti tip aviona Pilatus PC-9.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.