Hrvatski radio

Radio Zadar

Piloti kanadera vratili se iz Grčke

11.08.2021.

13:14

Autor: HRT Radio Zadar/MORH

Foto: HRZ /D.Vujević

Foto: HRZ /D.Vujević

Foto: - / -

Kanadair s 9 pilota i tehničara koji su od 6. kolovoza sudjelovali u gašenju velikih požara u Grčkoj sretno su se vratili u Hrvatsku. Ukupno su ostvarili 134 leta u trajanju od 36 sati i 5 minuta, bačene su 122 vodene bombe, odnosno 732 tone vode.

U svakom trenutku Hrvatska vojska je spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, poručio je ministar Banožić

Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93.  krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratio se u srijedu 11. kolovoza 2021. u vojarnu u Zemuniku iz  Helenske Republike, gdje je sudjelovao u pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara od 6. kolovoza 2021.godine.

Tim koji je bio angažiran na gašenju velikih šumskih požara u Helenskoj Republici sastojao se od dvije posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja.

Ministar obrane Mario Banožić ovim povodom je rekao: „Naših devet pilota i tehničara besprijekorno su odradili zadaću i sretno se vratili s pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara iz Grčke.

Precizno i predano su izvršili i ovu zadaću. Uložili su nadljudske napore. To je borba u kojoj pokazuju da nema umora i hvala im na tome.“

Također naglasio je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna od zadaća Hrvatske vojske, te da je Hrvatska rado pružila pomoć partneru i prijatelju Grčkoj.

„U svakom trenutku Hrvatska vojska je  spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima“, zaključio je ministar obrane.

Kapetan Canadaira ujedno i vođa tima koji je sudjelovao u gašenju velikih šumskih požara u Helenskoj Republici, prilikom dolaska je rekao:  „Ovo je jedno veliko iskustvo kojim uz humanitarnu dimenziju razvijamo svoje sposobnosti pružanjem pomoći i gašenjem požara u drugim zemljama“. Također, kazao je kako je odmah po dolasku u Elefsis Military Airbase održan prvi sastanak i upoznavanje sa situacijom na požarištima, te su dodijeljene konkretne zadaće.

„Bili smo apsolutno dobro pripremljeni i spremni pomoći narodu Helenske Republike u gašenju i saniranju požarišta. Ovo je jedan od najvećih požara gdje smo sudjelovali i jedno nezaboravno iskustvo. Kolege iz Helenske Republike su nam izlazile maksimalno u susret, dobro smo surađivali. Posebno su se zahvalili Hrvatskoj vojsci i cijelom Hrvatskom narodu u ovim jako teškim trenucima“,  naglasio je pilot Canadaira.

Posade aviona CL-415 koje su sudjelovale u gašenju požara na području Helenske Republike bile su angažirane na području predgrađa Atene, North Evia te na području Peloponeza.

Ukupno je ostvareno 134 leta u trajanju od 36 sati i 5 minuta, bačene su 122 vodene bombe, odnosno 732 tone vode te je utrošeno 32.215 litara goriva.

U gašenju požara u Grčkoj sudjelovale su s protupožarnim snagama i Grčka, Španjolska te Francuska, što usložnjava rad zbog velikog broja različitih protupožarnih aviona.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić donio je u četvrtak, 5. kolovoza 2021., temeljem zamolbe Grčke, Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Helenskoj Republici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.