Hrvatski radio

Radio Zadar

Piloti Kiowa Warrior dobili svoj zaštitni znak

16.09.2019.

14:39

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

U vojarni u Zemuniku na poseban je način obilježen završetak izobrazbe pilota na helikopterima Kiowa Warrior. Naime, ministar obrane Damir Krstičević pilotima je uručio njihov novi zaštitni znak - rubac/kravatu nadahnutu odorom legendarne hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća.

Današnju svečanost tako je uveličala i Kravat pukovnija koja baštini tu tradiciju. Na svečanosti se moglo čuti i kako će se našoj zračnoj konjici, uskoro pridružiti i dva Crna Jastreba, deset transportnih helikoptera, a u planu je i gradnja modernog hangara.

Pilotski rubac/kravata time postaje prepoznatljivi simbol  izvidničko-borbenih pilota na Kiowama. Naime, piloti OH-58D Kiowa Warrior po uzoru na tradiciju konjičkih postrojbi kroz hrvatsku povijest i u suradnji sa Počasnom satnijom Kravat pukovnije izabrali su dio odore Hrvatske lake konjice poznat kao kravata (rubac) kao svoj simbol. Pilotski rubac uručuje se izvidničko-borbenim pilotima na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior nakon završetka bojnih gađanja i obuke. Pilotski rubac izrađen je zajedničkim trudom pilota Eskadrile helikoptera, umjetničke direktorice branda Croata gospođe Mihaele Grnović-Novaković i zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije gosp. Željka Matejčića.

Dolazak Počasne satnije Kravat pukovnije (4 konjanika i 15 pješaka) kao povijesne vojne postrojbe koja se brine o očuvanju hrvatske tradicije i baštine (osobito hrvatskih konjičkih postrojbi) poveznica je sa današnjom modernom i suvremeno opremljenom “zračnom konjicom”, kako se vrlo često u današnje vrijeme nazivaju izvidničko-borbene helikopterske postrojbe Hrvatske vojske.

Poslušajte prilog......

 

 

Tonski prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.