Hrvatski radio

Radio Zadar

Piloti upozoravali na katastrofalan požar na Kornatima

22.05.2013.

13:10

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suđenje Draženu Slavici za Kornatsku tragediju nastavljeno je preslušavanjem komunikacija između kontrole leta i pilota kanadera i helikoptera koji su isprva, tijekom jutra javljali o stanju na požarištu i tražili pojačanja koja nisu dobili.

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za stradanje 12 vatrogasaca u Kornatskoj tragediji.

Iz snimke:

"…prenesite našem zapovjedništvu da na Kornatima trebamo sve zračne snage situacija je kritična. …Oni poručuju da ste vi jedni šta mogu poslati"

Otac jednog od stradalih vatrogasaca, Igor Marinović prigovorio je na vještačenje, jer se u dijelovima razgovora, a niti u transkriptima ne može jasno razumjeti je li na intervenciji bio i četvrti helikopter koji cijelo vrijeme suđenja spominju obitelji stradalih. Zbog toga je sudac Boris Babić naložio vještaku Wintonu Afriću da pokuša učiniti točan transkript kako bi se ova dilema razriješila.

Nakon toga kanader se upućuje na drugo, toga dana također veliko požarište kod Vodica, no pilot kanadera svejedno upozorava da je na Kornatima katastrofa:

"…kako za Vodice, ali ovdje na Kornatima je katastrofa, ne znam kako je na Vodicama. Ali kanader 44 poruka nam je došla odozgora. …U redu onda, završili smo ovdje na Kornatima idemo za Vodice."

U trenucima kada se tragedija već dogodila, iz razgovora se čuje i kako se traži helikopter s ispravnom dizalicom, jer je na terenu već bio jedan helikopter koji nije imao ispravnu dizalicu kako bi izvukao stradale.

"…pod hitno nam je potreban još jedan helikopter pun goriv sa ispravnom LPG dizalicom, sajlom i konopima.1928 razumio  … ima i mrtvih, na Kornatima, uvala Lučica, najbolje bi bilo da nazovete Vatrogasno operativno zapovjedništvo u Zadru…"

Suđenje se nastavlja 6. lipnja kada će biti ispitani novi svjedoci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.