Hrvatski radio

Radio Zadar

11:41 / 12.01.2018.

Autor: Vladimir Šetka

Piratstvo - opasnost i za naše pomorce

Piratstvo - opasnost i za naše pomorce

Piratstvo - opasnost i za naše pomorce

Foto: - / -

Na svjetskim morima plovi između dvadeset i trideset tisuća hrvatskih pomoraca. Mnogi od njih brodovima prolaze i kroz opasne zone Indijskoga oceana i Roga Afrike, no pirati ne prijete samo na tim područjima, nego i na novim žarištima, poput zapada Afrike.

Iako se uglavnom stalo na kraj piratskim upadima uz obalu Somalije, pirati još uvijek prijete na nekim pomorskim rutama Indijskoga oceana, a u posljednje vrijeme i uz zapadnu afričku obalu. Sve je to cijena siromaštva u nerazvijenim afričkim i azijskim državama podsjeća glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven MelvanSad je zapadna obala Afrike postala najgori dio. Tamo se piratstvo, nažalost, ponovno oživljava. Bilo ga je i prije, ali sad je zbilja eskaliralo na razmjere na koje će međunarodna zajednica morati poduzeti korake, kao nekada u području Somalije i Adenskoga zaljeva.

Prebacivanje snaga s toga područja teško da će riješiti problem, a u snagama koje sudjeluju u okviru europskoga programa Atalanta prisutni su gotovo čitavo desetljeće i pripadnici Hrvatskih oružanih snaga. Prošle godine u londonskom stožeru pola godine je bio i poručnik bojnog broda Hrvoje Jurin: Tijekom 2017. godine bilo je ukupno sedam napada, što je nemjerljivo manje nego prije šest-sedam godina kad je bilo gotovo dvije stotine napada s troškovima piratstva od skoro sedam milijardi dolara. Izdvojio bih napad na španjolski LNG tanker "Galicia Spirit" i južnokorejski kemijski tanker "City Of Korea" kada su ih pirati napadali osobnim naoružanjem i ručnim bacačima raketa, srećom bezuspješno. Također je bila i uspješna akcija oslobađanja 26 zatočenih pomoraca-ribara.
Obveza svih brodara, pa tako i hrvatskih je, da se njihovi brodovi pri ulasku u zonu visokoga rizika prijave u zajednički informacijski sustav. U stožeru je trenutačno jedna časnica, dok uskoro na teren u Adenski zaljev kreće automni tim s dvanaest pripadnika HRM-a koji će osguravati brodove s hranom za Somaliju. A intenziviranje napada prati se i u Ministarstvu mora, kaže državna tajnica Maja Markovčić Kostelac: Mi smo,kao što je poznato, uredili pitanje mogućnosti ukrcaja naoružane straže na naše brodove i to funkcionira. Na veliki broj brodova u prolasku tim opasnim zonama ukrcavaju se naoružani stražari, iako naravno ne možermo biti zadovoljni tom praksom, jer se radi o trgovačkim brodovima, ali ona se pokazala kao dobra preventivna mjera.
Srećom u zadnje vrijeme nije bilo incidenata s brodovima hrvatske trgovačke mornarice, a iz Ministarstva najavljuju intenziviranje rada Povjerenstva za zaštitu interesa hrvatskih pomoraca i brodara.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.