Hrvatski radio

Radio Zadar

Pirotehnika može, al' uz nadzor

28.12.2017.

11:50

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djeci ne treba potpuno zabraniti pirotehniku jer im tako ona postaje još privlačnijom, tvrde stručnjaci. Umjesto toga, treba im dopustiti pristup tim sredstvima, ali uz roditeljski nadzor.

Unatoč takvim i sličnim upozorenjima svake godine u ovo blagdansko doba djeca ali i odrasli stradaju od posljedica nepravilne uporabe pirotehnike.

 U Hrvatskoj svake godine od pirotehnike strada šezdesetak osoba, od toga polovina su djeca i maloljetnici. Najčešće dolazi do ozljeda lica, ruku i opeklina.

Ozljede bubinjića i ponekad ozljeda oka. Dakle radi se o vrlo teškim ozljedama koje ostavljau trajne posljedice  za cijeli život, kaže  dr Robert Karlo, spec. opće i dječje kirurgije u zadarskoj Općoj bolnici, ali ističe kako je sve manje težih ozljeda.

   Došlo je do bolje organizacije na tržištu, bolje se nadzire prodaja tih pirotehničkih sredstava i evidentno  je da imamo pad teških ozljeda. Prije su najteže ozljede nastajale zbog pirotehnike ručne izrade i to su bile strašne ozljede od ekstremiteta do poluamputacije. 

 Pirotehnika se legalno mogla nabaviti već od sredine prosinca, no od jučer pa do Nove godine slobodno se - upotrebljava ali uz oprez i nadzor, ističe Elis Žodan, glasnogovornik zadarske PU.

   Pirotehnička sredstva II. razreda, odnosno vatrometi, petarde koji proizvode veću buku i imaju veću  razornu moć  smiju se koristiti za vrijeme novogodišnjeg dočeka.  Od 1. siječnja korištenje ove pirotehnike  je zabranjeno za što je zakonodavac  predvidio i veće novčane kazne.

A najviše se problema ipak očekuje u najveselijoj noći u godini 

 Tu će biti  vatrometa i pirotehnike i ne smije se nikako koristiti  u zatvorenom prostoru i na mjestima gdje boravi veći broj ljudi.  A svakako treba obratiti pažnju da petarde, rakete moraju negdje i pasti, pa ako o tome ne vodimo računa lako može doći do požara.

  Do 8. siječnja policija je najavila kako će posebnu pozornost pridati sprječavanju nedopuštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, a kazne su strože i iznose od tisuću do čak 80 tisuća kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.