Hrvatski radio

Radio Zadar

Pitali smo Državni inspektorat što je s nadzorom iznajmljivača u Zadarskoj županiji, evo odgovora

29.07.2022.

12:27

Autor: Filip Buzov

ilustracija

ilustracija

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Podsjećamo, na nedavno održanom sastanku čelništva HTZ - a i predstavnika turističkih zajednica s područja Zadarske županije razgovaralo se i oko problematike ilegalnih iznajmljivača i rada na crno, nakon sastanka čule su se tvrdnje kako je to velik problem te da se velik broj gostiju i dalje ne prijavljuje. 

Pisani odgovor prenosimo u cijelosti


Turistička inspekcija Državnog inspektorata tijekom mjeseca srpnja ove godine kontinuirano je provodila inspekcijske nadzore nelegalnih iznajmljivača, a temeljem ishođenih naredbi za pretragu od Općinskog suda u Zadru te će se takvi nadzori nastaviti i u narednom razdoblju.


Po utvrđenju nelegalnog pružanja ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, odnosno bez rješenja nadležnog upravnog tijela o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, turistički inspektori donose (usmeno) rješenje na zapisnik kojim zabranjuju pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u takvom objektu te doneseno rješenje izvršavaju pečaćenjem takvog objekta.


Osim upravne mjere, protiv prekršitelja se poduzimaju i prekršajne mjere, a sve sukladno odredbama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti sudionik u obavljanju neregistrirane djelatnosti.


Naime, sukladno odredbama cit. Zakona, za nelegalne iznajmljivače propisana je novčana kazna od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za spomenuti prekršaj, odnosno za pružanje ugostiteljskih usluga bez rješenja nadležnog upravnog tijela o odobrenju. Osim novčane kazne, cit. Zakonom je propisano da će se nelegalnom iznajmljivaču oduzeti i imovinska korist ostvarena prekršajem.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.