Hrvatski radio

Radio Zadar

10:30 / 02.10.2016.

Autor: Andrea Buča

Pjenušac od meda

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Baričevićima iz Jasenica pčelarstvo je obiteljski posao. Nastaviti tradiciju, ali i proizvesti piće bez kojega se ne mogu zamisliti proslave, bila je misao vodilja iz koje je potekao prvi hrvatski pjenušcac od meda.

Pčelarstvo je u genima obitelji Baričević.

Pradjed, djed, ćaća i ja sam nakon rata nastavio s proizvodnjom meda. - priča Martin Baričević.

Primarnu proizvodnju meda i medovine Martin je podignuo za stepenicu više.

Shvatio sam da mogu proizvesti jedan sekundarni proizvod od meda, pjenušac i ja sam jedan i jedini u Hrvatskoj.

U odnosu na pjenušac od grožda, ovaj medeni može se proizvoditi tijekom cijele godine.

Uvjetno rečeno lakše ga je proizvesti nego pjenušac od grožđa jer je mjerljiva količina sladora.

Za kakvoću pjenušca ključno je da gljivice potroše sav medni slador. Što manje sladora, veća pjenušavost. Nakon godinu i pol fermentacija je gotova.

I onda se boca okreće naopako jer gljivice moraju pasti dolje.

Gljivice vani, pluteni čep unutra i ciklus je završen.Od svih medenih proizvoda na pjenušac je najponosniji. Ništa čudno jer ni jedan ne stvara takvu ugodu kao ovo tekuće zadovoljstvo.