Hrvatski radio

Radio Zadar

Plan je do kraja godine dovršiti obnovu bunkera na Vidikovcu

30.11.2021.

13:49

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracije: projectrevival.eu

Ilustracije: projectrevival.eu

Foto: - / -

Do kraja ove godine radovi na uređenju bunkera na Vidikovcu trebali bi biti gotovi- rečeno je na završnoj konferenciji EU projekta Revival danas na Sveučilištu u Zadru . Vrijedan je milijun i 800 tisuća eura, a posvećen je obnovi i turističkoj revalorizaciji zadarskih podzemnih utvrda.

Obnovljeni bunker na Vidikovcu bit će dio turističke ponude za goste ali i nova kulturna lokacija za okupljanje Zadrana, jer dio kulturno-povijesnih sadržaja moramo prebaciti izvan Poluotoka- kazala je voditeljica projektnog tima prof dr Rafaela Božić s Odjela za rusistiku Sveučilišta u Zadru:

R. Božić

Mrežu zadarskih bunkera izgrađenih 30-ih godina prošlog stoljeća čini 250-ak građevina, sve ih je obišao i sa kolegama popisao i opisao istražitelj ratne baštine, suradnik na projektu Jurica Vučetić. Evo koji je posljednji bunker pronađen: 

J. Vučetić

 

Po završetku obnoviteljskih radova, plan je urediti zelenu zonu i parkiralište kod bunkera na Vidikovcu, navodi dr Antonija Mlikota iz projektnog tima, doc.dr s Odjela za povijest umjetnosti: 

A. Mlikota

 

Bunker C-47 bit će polazišna točka kulturne rute koja će s Vidikovca voditi preko Musapstana, Crnog, Križa do Dračevca, plan je projekta Revival koji bi na taj način zapuštenu povijesnu baštinu trebao pretvoriti u novi turistički proizvod, najavila je Iva Bencun, začetnica rute, direktorica tvrtke Zadar Outdoor.

Projekt Revival je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 1.825.035,00 eura od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.551.297,75 eura. Projekt je započeo s provedbom 1.1.2019., traje do 30.6.2021. Uz Sveučilište u Zadru, partneri na projektu su i Općina Forli (IT), Općina Campobasso (IT), Općina Cesenatico (IT), Općina Pesaro (IT), Grad Rijeka (HR), Grad Zadar (HR), Javna ustanova RERA S.D. (HR).

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.