Hrvatski radio

Radio Zadar

Pronađeni planinari koji su se izgubili dok su bježali od medvjeda

15.01.2023.

08:49

Autor: SJM/Radio Zadar

Akcija spašavanja dvoje mladih na Velebitu

Akcija spašavanja dvoje mladih na Velebitu

Foto: HGSS / Radio Zadar

Sinoć je HGSS izveo još jednu zahtjevnu akciju spašavanja. Kako su javili na svojoj Facebook stranici, na južnom Velebitu (Bunovac - Štirovac) dvoje mladih naišlo je medvjeda i u bijegu su se izgubili. Nakon intervencije timova iz HGSS stanica Gospić planinari su pronađeni u 22 sata i 30 minuta, iscrpljeni ali neozlijeđeni, objavila je ova služba.


 U zimskim uvjetima, neiskustvo, neadekvatna oprema i ne poznavanje planine moglo je završiti kobno, ne zbog 🐻 već zbog niskih temperatura koje vrlo brzo izazovu pothlađivanje pa i smrt. Pazite na sebe - poručuju iz HGSS-a.


Često se do lokacija gdje je potrebna pomoć HGSS-a dolazi dugotrajnim, višesatnim pješačenjima. Nabavkom modernog helikoptera prilagođenog hitnim spašavanjima koji će služiti za spašavanja u neurbanim područjima ovakve i slične bi akcije bile puno brže završene. HGSS ima jako dobru suradnju s Ministarstvom obrane i letačkom posadom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po pitanju helikopterskog spašavanja, ali svi smo svjesni činjenice da moramo ubrzati dolazak helikoptera do unesrećenih osoba - navodi se također na stranici HGSS-a uz objavu o noćašnjoj akciji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.