Hrvatski radio

Radio Zadar

Plastični otpad zagadio i podmorje vanjskih klifova Telašćice

29.11.2016.

12:20

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koliko je opasne mikroplastike u morskom sedimentu Telašćice istražila je ekologinja mora Andrea Blašković, članica zadarskog Društva istraživača mora 20000 milja . Ovo je prvo takvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj.

Tema Morskog utorka Gradske knjižnice od 19 sati je  Mikroplastika u moru na području Parka Prirode Telašćica. Veći komadi plastičnog otpada se postupno raspadaju te ulaze u hranidbenu mrežu morskih organizama. Koliko je takvog otpada u morskom sedimentu Telašćice istražila je mlada ekologinja mora Andrea Blašković, članica zadarskog Društva istraživača mora 20000 milja . Ovo je prvo takvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj, a neke od zanimljivijih rezultata Andrea Blašković otkrila je za naš Dnevnik...

         Prošlog ljeta u Telašćici je istraženo 10 lokacija, 8 unutar parka, dvije na vanjskim klifovima. Od 3 i pol kg analiziranog sedimenta dobili smo 870 plastičnih čestica, glavnina su bile čestice mikroplastike.  Najzagađenija lokacija bila je uvala Mir, što je bilo i za očekivati zato što je to najposjećenija uvala, ali i uvala Lojišće koja se nalazi na vanjskim klifovima.  Razlog tome je što mikroplastika dolazi morskim strujama i valovima. Ako na nekoj lokaciji nema konkretnog izvora onečišćenja , ne mora značiti da onečišćenja uopće neće biti. To je zbog prekograničnog transporta – transporta iz cijelog Jadrana koje s juga dolazi u naše more - kazala je za program Radio Zadra Andrea Blašković.  

Mikroplastika je plastika iz industrijskih postrojenja ili iz otpada koje bacamo u smeće. Veliki komadi se usitnjavaju djelovanjem mora, svjetla, temperature i ulaze u stupac vode ili u sediment odnosno morski okoliš, te konačno u morske organizme koje svi jedemo, dodaje naša sugovornica. Moramo što više reciklirati plastičnog otpada - poručuju članovi zadarskog Društva istraživača mora 20000 milja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.