Hrvatski radio

Radio Zadar

Plava vrpca brodu "Privlaka" Tankerske plovidbe kapetana Josipa Mustaća

04.12.2020.

10:37

Autor: rzd

Plava vrpca brodu "Privlaka" Tankerske plovidbe kapetana Josipa Mustaća

Plava vrpca brodu "Privlaka" Tankerske plovidbe kapetana Josipa Mustaća

Foto: - / -

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2020. pripala posadi broda Privlaka, Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom kapetana Josipa Mustaća. Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2020. u pojedinačnoj konkurenciji je dubrovački kapetan Pavo Butijer,

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2020. pripala je posadi broda Privlaka, Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom kapetana Josipa Mustaća, za spašavanje mladog filipinskog ribara, koji se usred noći našao u moru nakon što mu je potonuo čamac. Spašen je u zoni piratskih napada.

„Plovili smo iz Vijetnama prema filipinskoj luci General Santos, a tog 21. svibnja ove godine u jutarnjim satima na komandnom mostu Privlake bili su prvi časnik palube Tonći Matulić i kormilar Andrija Šišeta, koji su pažljivo motrili mirnu pučinu, jer smo se nalazili u zoni piratskih napada, 60 – tak milja od filipinskog otočja. Šišeta je dvogledom na milju od broda uočio čovjeka u moru, prema kojemu smo odmah zaplovili. Prije ulaska u te opasne vode, u dogovoru s osobom zaduženom za sigurnost plovidbe u našoj kompaniji, na ogradu Privlake postavili smo dva reda žilet žice. Tih mjeseci cijeli svijet je bio u lockdownu, sve su luke bile zatvorene, što je predstavljalo veliki rizik za sve nas na brodu, ako se utvrdi da je spašena osoba zaražena koronavirusom,“ rekao je Mustać.

Privlaka se zaustavila nedaleko čovjeka u moru, koji je prihvatio kolut za spašavanje vezan konopom bačen s broda, a posada ga je privukla do pilotskih ljestvi te mu pomogla da se popne na palubu. Mladić je bio iscrpljen, u moru je proveo pet sati, i pitanje je kakva bi mu bila sudbina da nije naišao hrvatski brod. Filipinske vlasti uputile su kapetanu Mustaću i posadi Privlake pismenu zahvalu za požrtvovnost i humanost iskazanu prilikom spašavanja njihovog ribara, nazvavši ih „dobrim Samaritancima“.

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2020. nominirano je sedam (7) pothvata - tri (3) u pojedinačnoj konkurenciji i četiri (4) u momčadskoj.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2020. u pojedinačnoj konkurenciji je dubrovački kapetan Pavo Butijer, koji je zapovijedajući japanskim tankerom Towada, brodara NYK, 3. prosinca 2019. na Indijskom oceanu rukovodio spašavanjem 34 indijska ribara s tri ribarice kojima je prijetilo potonuće u olujnoj noći. Nenajavljena ciklona iznenadila je veći broj indijskih ribarskih brodova udaljenih 230 – 300 milja od zapadne obale Indije. Jaka kiša, valovi od 5 metara i vjetar jačine 37 čvorova nisu predstavljali opasnost za Towadu (333 m), ali je to bila pogibeljna situacija za indijske drvene ribarice dugačke oko 15 metara, koje nije bilo moguće vidjeti ni na radaru. Dodatni problem je predstavljala nemogućnost komunikacije, jer nitko od ribara nije znao engleski jezik dovoljno dobro da bi se mogli sporazumijevati, pa je razgovor išao preko zapovjednika jednog indijskog tankera.

„Znao sam da moramo brzo djelovati, jer očajni ribari već su javljali da će poskakati u more s napola potopljenih ribarica na kojima nije bilo ni 'life jacketa' ni čamaca za spašavanje. Naredio sam da s Towadom napravimo zavjetrinu ribarskim brodovima, kako bi smanjili njihovo valjanje. S obzirom na to da je tanker bio u balastu, nadvođe mu je bilo visoko 21 metar, kao 7 – katnica, a posrtao je i valjao se pod snažnim udarima vjetra i valova. Morali smo biti vrlo oprezni da tijekom akcije spašavanja oplatom broda ne zdrobimo ribarice kad dođu pod pilotske ljestve, po kojima su se 34 ribara sretno popela na našu palubu,“ ispričao je Butijer.

Obalna straža Indije i Koordinacijski centar za traganje i spašavanje u Mumbaiju uputili su pisma zahvale kapetanu Butijeru i posadi Towade za spašavanje njihovih ribara. Uz Butijera, na Towadi su još bila trojica hrvatskih pomoraca, upravitelj stroja Ivica Tomić, prvi časnik palube Ivan Vidović, obojica iz Splita, te prvi časnik stroja Dino Žampera s Dugog otoka.

Zanimljivo je podsjetiti da je Plava vrpca Vjesnika 2008. godine pripala posadi tankera Towada pod zapovjedništvom hrvatskog kapetana Mate Beretina iz Radovina kod Zadra. Oni su spasili 26 kineskih pomoraca kod Filipina, kojima je u oluji potonuo brod. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.