Hrvatski radio

Radio Zadar

Plenković: I danas imamo preko 3 tisuće novih pozitivnih

21.10.2021.

09:17

Autor: hrt

AUTOR  Jurica Galoic  AGENCIJA  Pixsell

AUTOR Jurica Galoic AGENCIJA Pixsell

Foto: - / -

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković rekao je da i danas imamo puno zaraženih, kao i jučer. Imamo 3053 nova slučaja zaraze. vezano je to uz razdoblje hladnijeg vremena. Rekao je da je više od 230 tisuća starijih od 65 godina u visokom riziku jer nisu cijepljeni.

- Imamo značajan porast slučajeva, vidjeli smo jučer, a izgledno je da će tako biti i danas. Moramo se pridržavati onih osnovnih mjera zaštite, higijenu, pranje ruku. Važno je cijepljenje najstarijih sugrađana. Svaka četvrta osoba starija od 65 godina, a koja još nije cijepljena, radi se o 238 tisuća ljudi, su u visokom riziku u slučaju da obole od Covida. Koronavirus je do sada odnio ogroman broj života, uskoro ćemo premašiti brojku od 9 tisuća preminulih s ili od Covida. Visoki danak koji plaćamo kao narod i društvo. No, danas imamo cjepivo. Nema razloga da ovi brojevi budu ovako visoki. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti. 

- Od početka listopada 74% hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, dakle 3 od 4. 80% pacijenata koji su bili ili su još na respiratoru, nije bilo cijepljeno. Podsjećam da je 93% preminulih od koronavirusa iznad 60 godina. Ponovit ću da je važno cijepiti stare osobe, a razgovarali smo i na Znanstvenom savjetu oko primjene treće doze kod najugroženijih građana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.