Hrvatski radio

Radio Zadar

Plenković: Idući tjedan nastava će biti online u četvrtak i petak

26.10.2021.

15:56

Autor: HRT/D.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije. Glavne teme koalicijskog sastanka bile su rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu. . .

O proračunu

- Ministar Marić je predstavio konture i rebalansa, i proračun za 2022., i projekcije proračuna za 2023. Najavljeni rast BDP za ovu godinu je trebao biti nešto veći od osam posto prema projekcijama koje imamo kao Vlada i koje ima Ministarstvo financija, što smatramo da je jako dobro s obzirom na prošlogodišnji pad od osam posto, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Što se tiče partnera, svi su pozdravili i rebalans i proračun za sljedeću godinu, Vlada će usvojiti oba dokumenta u četvrtak, a idući tjedan ćemo raspraviti rebalans, a raspravu o proračunu ostavit ćemo za početak prosinca u Saboru. Što se tiče covida, informirali smo kolege o epidemiji. Imamo sve veći broj novozaraženih. Važno je apelirati na sve koji se nisu cijepili da se cijepe, kazao je Plenković i pozvao na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

O online nastavi

- Nakon sastanka sa stožerom u ponedjeljak danas smo poduzeli aktivnosti.Ministar Fuchs je dogovorio sa županijskim stožerima i stožerom grada Zagreba da se idućeg tjedna kad je blagdan Svih Svetih da se četvrtak i petak nastava održi online tako da umirimo ovu školsku populaciju od ovog petka 29. listopada pa do 8. studenog, što mislimo da je jako dobro, rekao je premijer.

O Milanovićevim izjavama o umirovljenju brigadira

- To je tema oko koje se ne kanim petljati niti je to u ovlasti predsjednika Vlade. U svih ovih pet godina koliko sam premijer nijednom se nisam miješao u pitanje promaknuća, razrješenja, umirovljenja bilo kojeg časnika pa neću ni sada. Po zakonu je jasno da u tom trokutu te stvari trebaju rješavati ministar, Glavni stožer i predsjesnik pa nek rješavaju, rekao je Plenković.

- Uputio sam predsjedniku pismo danas u kojem predlažem sastanak Vijeća za obranu i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost isti dan. Dali smo tri termina u studenom i teme dnevnog reda. Bit će kroz jedno dva tjedna, najavio je.

O reformi zdravstva

- Ja sam već rekao, kako idu procesi izrade papira, postoje radne skupine, stručnjaci, to se konzultira, sad su krenule šire konzultacije, očito je netko od tih ljudi pustio u javnost radni tekst, sad se to komentira. To bih primirio, to su radni dokumenti, to su ideje, radni dokumenti. Nema tu nekog novog elementa koji bih ja trebao dodati, kaže Plenković.

O HDZ-ovoj uplati

Premijer Plenković upitan je li HDZ uplatio danas traženi iznos po presudi Vrhovnog suda HDZ-u i Ivi Sanaderu potvrdio je da je novac uplaćen u državni proračun.

- Jesmo. Plaćeno je skoro 14,3 milijuna kuna u državni proračun nakon što smo napravili rebalans financijskog plana HDZ-a. Ta obveza je izvršena, uplata je izvršena i stvar je što nas tiče ad acta. HDZ je u trenutku kad sam ja postao predsjednik stranke u srpnju 2016. godine bio u minusu od skoro 17 milijuna kuna. Nakon toga smo imali dva puta parlamentarne izbore, dva puta lokalne, europske, predsjedničke, financirali sve obveze. Stranka već godinama nema kredita, dugova, niti obveza, uredno financijski posluje i stalno i ima pozitivna izvješća državne revizije, a samo od prihoda od članarina u zadnjih par godina HDZ je uprihodio 42 milijuna kuna. Način na koji vodimo stranku i politički i u smislu smjera vrijednosti svega onoga iza čega stojimo i programa Vlade i načina na koji financijski vodimo stranku je uredan pa nam je omogućio da riješimo ovu obvezu, koja je nekako visila u zraku sve ovo vrijeme i sad smo i to riješili i normalno ćemo funkcionirati nakon toga, rekao je Plenković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.