Hrvatski radio

Radio Zadar

Plenković najavio kažnjavanje onih koji su neopravdano dizali cijene

13.01.2023.

12:42

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković najavio je novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena. Oni koji su prilikom konverzije na euro neopravdano podigli cijene smanjili su kupovnu moć građana i nanijeli štetu gospodarstvu dodatno povećavajući ionako visoku inflaciju, rekao je.

Novčano će se kažnjavati oni koji su neopravdano dizali cijene


Podsjetio je da je Vlada nakon Zaključka usvojenog na prošlotjednoj sjednici, zadužila Državni inspektorat, poreznu i carinsku upravu da krenu u akciju i pošalju sve svoje službe na teren.


- Ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, poslovni subjekti kod kojih se utvrdi da su neopravdano podizali cijene snosit će vrlo skoro za to predviđene novčane kazne, rekao je Plenković.


Kaže kako je primjetno da je velik broj poslovnih subjekata koji su već po usvajanju zaključka Vlade ili nakon postupanja nadležnih tijela reagirali i korigirali cijene koje su neopravdano podignute s 31. prosinca.


Dodao je da nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana po kojima se postupa, te je pozvao građane da i dalje prijavljuju sve uočene nepravilnosti. Cijela se Europa suočava s visokom stopom inflacije i sve vlade je ekonomskim mjerama nastoje suzbiti kako bi zaštitili kupovnu moć građana, rekao je i dodao da je u takvim okolnostima neodgovorno i kratkovidno neopravdano dizati cijene, čime se smanjuje kupovna moć potrošača.


- U krizi je važna solidarnost i odgovornost i ponašanje koje nije profitersko", istaknuo je Plenković i dodao da je vlada jest po svojoj vokaciji za slobodno tržište, ali ali se u trenutnih okolnostima "društvena solidarnost i odgovornost ne mogu izbjeći.


Na kraju, najavio je još intenzivniji nadzor cijena.


Filipović-Grčić: 30% poslovnih subjekata neopravdano su povećali cijene


Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić objavila je podatke o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura.


- Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) od 7. do 11. siječnja ove godine obavile su ukupno 696 nadzora, u njih 178 utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. Treba naglasiti da su u tijeku još 103 nadzora vezano uz ovo razdoblje. Možemo zaključiti da je u tom razdoblju 30% poslovnih subjekata neopravdano povećali cijene, istaknula je.


- Tržišna inspekcija obavila 398 inspekcijskih nadzora. Nastojali smo obuhvatiti kako pružatelje usluga, tako i trgovine na malo. U tom dijelu su 154 inspekcijska nadzora obavljena na pružateljima usluga, a 173 su obavljena u trgovini, 71 u trgovini na malo s pekarskim proizvodima, dodala je.


- U nadzorima je u području iz nadležnosti tržišne insepkcije utvrđen 51 slučaj nepoštene poslovne prakse, odnosno dovođenja potrošača u nepovoljniju financijsku situaciju upravo koristeći okolnosti kojima se potrošači našli 1. siječnja 2023. godine, kazala je Filipović Grčić.


- Kada govorimo o područjima u kojima je zamijećeno povećanje cijena onda treba reći da je 29 slučajeva povećanja cijena nepoštene poslovne prakse u uslužnim djelatnostima, 14 slučajeva je bilo u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima, izjavila je.


Više od 70% poslovnih subjekata su do okončanja inspekcijskog nadzora vratili cijene na onu cijenu prije uvođenja eura.


- U pogledu utvrđenog neopravdanog povećanja cijena podaci nam pokazuju još uvijek, da je za uslužne djelatnosti taj postotak prosječno do 20 posto, izjavila je Filipović Grčić.


Odgađa li Vlada zamrzavanje cijena za širu paletu proizvoda?


Premijer Andrej Plenković još u ponedjeljak je najavio obračun s onima koji su neopravdano povisili cijene nakon uvođenja eura. Osim zaokruživanja cijena, postoje i primjeri podizanja cijena za nekoliko desetaka posto što je premijer nazvao prevaranskim načinom. Poslao je poruku da do danas trebaju sniziti cijene, odnosno vratiti ih na stare razine, prije uvođenja eura. U suprotnom će Vlada posegnuti za alatom u svom arsenalu, kazao je novinar Šime Vičević uoči sjednice Vlade.


- Bilo je najavljeno moguće vraćanje cijena na neke datume prije uvođenja eura. Spominjalo se ukidanje određenih subvencija, ali i podizanje poreza, kazao je Vičević.


Neslužbeno, prije početka sjednice Vlade, moglo se čuti da će Vlada za sada odgoditi zamrzavanje cijena za širu paletu proizvoda.


Činjenica je da su porezna i carinska uprava, kao i državni inspektorat, imali dosta posla u zadnjih tjedan dana. Od 700 nadzora utvrđeno je 178 primjera u kojima se išlo na neopravdano podizanje cijena, dodaje Vičević te je spomenuo i detalje u vezi s mini rekonstrukcijom Vlade.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.