Hrvatski radio

Radio Zadar

Plenković: U daljnje popuštanje mjera idemo čim to situacija dopusti

18.02.2021.

13:11

Autor: HRT

Foto:HRT/HTV

Foto:HRT/HTV

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Vlade da se postojeće mjere trebaju poštivati, a njihovo dodatno ublažavanje moguće je ovisno o epidemiološkoj situaciji. U Europskoj uniji samo Finska i Danska imaju manje zaraženih od koronavirusa na tjednoj razini.

Situacija je puno bolja nego što je bila prije 10 tjedana. Nastavljamo sa svim aktivnostima koje imaju protuepidemijski karakter. Od 15. veljače smo išli prema popuštanju mjera, kazao je i poručio da će se ići i dalje čim okolnosti budu takve. Napominje da će to biti i 1. ožujka, ako to bude dopuštala epidemiološka situacija. 

Govorio je i o cijepljenju i istaknuo da će Hrvatska na temelju dosadašnjih kontakata poslati upite i ruskoj strani oko cjepiva Sputnjik V.

Istaknuo je da će se u Hrvatskoj značajno povećati broj procijepljenih ljudi. Dodaje da, uzimajući u obzir dosadašnje doze, te one koje će stići do kraja ožujka, bit će ih ukupno 700.000 doza. Naglašava da su sva cjepiva dobra i potom napominje da: "Nije dobro da netko sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju naše sugrađane starije od 65 godina". 

- Važno je i da poruke ljudima budu konzistentne da naši građani ne budu dovedeni u sumnju oko učinkovitosti pojedinih cjepiva, rekao je i ponovio da su sva cjepiva potpuno učinkovita u sprečavanju težih oblika covida, respiratora i smrtnih ishoda od bolesti COVID-19. 

Takav je stav Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH i  Vlade RH. 

"Pelješki most bit će gotov do turističke sezone 2022." 


Spomenuo je i posjete Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Smatra da možemo biti zadovoljni napretkom na gradilištu Pelješkog mosta. Do kraja godine bi most i fizički trebao biti spojen, a sve skupa završeno do turističke sezone 2022. godine, napomenuo je.

"Do ljeta bi se trebala riješiti pitanja u vezi ukidanja viza za SAD"

U uvodnom dijelu osvrnuo se i na ukidanje viza za SAD. Kazao je da je smanjen broj odbijenih viza Hrvatima za SAD na ispod tri posto.

- Ostalo je još rješavanje nekoliko pitanja koja su mahom u domeni Ministarstva vanjskih poslova. Vjerujemo da će se do ljeta riješiti to pitanje.  Postoje države koje su članice EU-a duže nego Hrvatska pa nisu riješile taj problem, tako da smo tu uspjeli napraviti jedan važan iskorak, kazao je Plenković. 

U Petrinji sutra sastanak u vezi s procjenama šteta nakon potresa 

Premijer  je također kazao da je jutros održan sastanak uoči sutrašnjeg sastanka u Petrinji, a u vezi s procjenama šteta nakon razornog potresa te pripremi dokumentacije za europski fond solidarnosti. Potom je potpredsjednik Vlade  Tomo Medved izjavio među ostalim da je osiguravanje privremenog smještaja za stanovništvo potresom pogođenog područja i dalje među prioritetima. Za sada je postavljeno 1448 kontejnera i mobilnih kućica, a da je na elektručnu energiju priključeno 1656 smještajnih objekata. 

Od ponedjeljka platforma  za prijavu za cijepljenje 

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Kazao je i da u većini županija počinje cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih. Stigle su 832 prijave na sumnje na nuspojave, rekao je i dodao da se radi o blagim nuspojavama. Napomenuo je da će od ponedjeljka biti dostupna online platforma za prijavu za cijepljenje.

Ministar Beroš je istaknuo i da je HZJZ objavio preporuke i upute za nove mjere - treninge u zatvorenom, dječje igraonice, kafiće, restorane, škole stranih jezika, casina i kladionice.

- Imamo povoljan trend. Smanjuje se broj hospitaliziranih. Broj akivnih slučajeva u tjedan dana smanjio se za 15 posto, dodaje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.