Hrvatski radio

Radio Zadar

Plinske maske, esperanto i mine: zadarsko Gradsko vijeće

23.12.2019.

12:46

Autor: Filip Matijević

Foto: snimka zaslona prijenosa GV Grada Zadra

Foto: snimka zaslona prijenosa GV Grada Zadra

Foto: - / -

Zaštitna plinska maska, esperanto zastava Sinjoretova i minsko-eksplozivna sredstva kod Supernove. Nije u pitanju radnja nekog amaterskog filma u zadarskoj režiji već rezime Aktualnog sata današnjeg Gradskog vijeća.

Krenimo redom. Plinsku masku stavio je na lice Kristijan Kotlar, vijećnik Akcije mladih, koji je time želio upozoriti na smrad koji se osjeća na širem području oko pročišćivača na Smiljevcu:

Ako se ovaj problem hitno ne počne rješavati, bojim se da bi gas-maska mogla postati must have odnosno mora se imati svakog građanina. A turistima bi prilikom prolaska Ulicom Franka Lisice turistički vodiči mogli davati upute kako se maske koriste... 

Nismo ni mi sretni sa stanjem pročišćivača, odgovorio je gradonačelnik Branko Dukić, ali i najavio da očekuje skoro brzo rješenje:

Za kojih petnaestak, mjesec dana se radi natječaj za nadogradnju tog uređaja što znači da će se uložiti nekih 25 milijuna kuna u nadogradnju i vjerujem da će tim potezom biti riješen veći dio problema koji stanovnici oko tog pročišćivača imaju.

S iznošenjem rekvizita za govornicu nastavio je SDP-ov Danijel Radeta. Izrazio je neslaganje s preimenovanjem M.O. Gaženica u M.O. Sinjoretovo, pojasnio što Sinjoretovo znači na esperantu:

To znači gospodin ili gospođa koji obitava na tom području. A ovo vam je zastava tog jezika i predlažem da zastava novog Mjesnog odbora Sinoretovo bude službena zastava u Vašem kvartu.

Predao je potom isprintanu zastavu predlagatelju ove promjene, Mati Lukiću iz Neovisnih za Hrvatsku koji je taj papir poderao. Spomenuta je na Aktualnom satu i informacija da na području južno od trgovačkog centra Supernova ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Informacija će se proslijediti PU zadarskoj, kazali su predstavnici Grada koji će uskoro u obilazak obale Dikla i Kožina. Razlog je oštećena infrastruktura koja bi mogla dovesti u pitanje i provedbu aglomeracijskog projekta uređenja prometnica na tom dijelu grada. Upozorila je na to HDZ-ovka Elvira Sterle:

Na nekim mjestima se obala urušila do te mjere da ne znam kako će se organizirati polijeganje odvodne cijevi kroz projekt aglomeracije ukoliko se to što hitnije ne sanira s tzv. zidnim podupiračima. Molim da se izađe na teren i to pogleda jer se bojim da će projekt kao takav na nekim mjestima biti teško izvediv, a možda i doveden u pitanje.

Valja istaknuti i da je prihvaćena inicijativa da 35 zadarskih boćarskih klubova dobije primjerenu dvoranu kao i ona da se s autorom spomenika poginulim braniteljima u Jazinama provjeri može li se pronaći prostor na koji bi se postavljale svijeće uoči obljetnica. Gradonačelnik Dukić najavio je da će se Hrvatske ceste, nakon radova u Ulici dr. Franje Tuđmana, angažirati i u rješavanju još jednom raskrižja u gradu, ne otkrivši o kojim je prometnicama riječ.

AKTUALNI SAT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.