Hrvatski radio

Radio Zadar

Plivači PK Jadere se s Olimpijade mladih vratili s 18 medalja

02.09.2015.

10:49

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

25. do 30. 08.2015 u Reggio Emiliju, Italija održala se 5. Olimpijada mladih - Giochi del tricolore 2015. Olimpijada mladih svake 4 godine okuplja oko 3.000 sportaša u dobi između 11 i 19 godina, a ove godine nastupili su predstavnici 18 zemalja iz cijelog svijeta, dok su iz Hrvatske nastupili sportaši Zadra koji je grad prijatelj grada Reggio Emilia.

Uz pet članova PK Jadera iz našeg grada nastupili su članovi JK Zadar, OK i ŽOK Zadar, KK i ŽKK Zadar, RK i ŽRK Zadar, te PK Zadar.

Olimpijada mladih je namijenjena mladim sportašima, a osim promocije sporta, cilj im je i promoviranje tolerancije, zajedništva i multikulturalnosti. Svi sportaši su smješteni zajedno u sportskom selu, te osim natjecanja imaju priliku  i za pet dana druženja s vršnjacima sa svih strana svijeta. Otvorenje igara je organizirano po uzoru na otvaranje olimpijskih igara, bilo je izuzetno dojmljivo za sve gledatelje, i građane Reggia te sportaše koji su sudjelovali u defileu. Tokom igara održavaju se brojni turniri i sportska natjecanja, s kojih se zadarski sportaši  redovito vraćaju okićeni brojnim medaljama u svim sportovima.

Klub je pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. predstavljalo pet članova: Nikita Baraba, Leo Bavdek, Barbara Ćustić, Ante Nižić i Marija Šalina koji su se u Zadar vratili puni dojmova, lijepih uspomena i 18 novih medalja (8xzlato, 6xsrebro, 4xbronca).

Plivački dio natjecanja održan je 27/28.08., nastupalo se u tri dobne kategorije, a do medalja su doplivali svi naši članovi. Leo Bavdek je osvojio 4 medalje i to: 3 zlatne medalje (200m leptir, 200m mješovito i 100m slobodno) dok je do srebro osvojio u disciplini 200m slobodno. Barbara Ćustić je osvojila 3 medalje i to sve tri zlatne u disciplinama 50m, 100m i 200m prsno. Nikita Baraba je osvojila 5 medalja, dvije zlatne (50m i 200m leđno) i dvije srebrne (50m prsno i 100m leđno) te brončanu u disciplini 100m prsno. Ante Nižić je doplivao do 3 srebrne medalje (50m i 100m leptir, 50m slobodno). Marija Šalina je osvojila 3 brončane medalje i to u disciplinama 50m slobodno te 100m i 200m leđno.

U štafetnim utrkama plivačice Nikita Baraba i Barbara Ćustić su nastupile s plivačicama PK Zadar i doplivale do 1. mjesta, dok je Marija Šalina nastupila u multinacionalnoj ekipi sa članicama iz Njemačke i Mađarske a zajedničkim snagama su doplivale do 2. mjesta. Plivači Leo Bavdek i Ante Nižić nastupili su  sa plivačima PK Zadar te su doplivali do 3. mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.