Hrvatski radio

Radio Zadar

Plivaricama dozvoljeno ribanje do Badnjaka u 17 sati

20.12.2017.

08:51

Autor: HRT radio zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izmjena pravila za ribare : zabrana ribolova plivaricom vrijedi od 24. prosinca do 16. siječnja, potom privremena obustava od 17. siječnja do 15. veljače. Omogućit će to bolju ponudu svježe ribe na ribarnicama na Badnjak.

Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su da je dozvola lova srdele produljena do 24. prosinca u 17,00 sati.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako se navodi u priopćenju, uputilo u objavu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom srdelarom.

Prema važećem pravilniku, u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske zabranjen je ribolov plivaricom srdelarom u razdoblju od 16. prosinca u 12 sati do 31. prosinca u 12 sati. Iznimno je ribolov plivaricom srdelarom dozvoljen u razdoblju od 21. prosinca u 12 sati do 24. prosinca u 12 sati, plovilima čija duljina ne prelazi 18 metara preko svega i čiji ukupni iskrcaj do 15. prosinca u 12 sati nije premašio 200 tona sitne plave ribe po plovilu. 
Izmjenom Pravilnika razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom definira se od 24. prosinca u 17 sati do 16. siječnja u 24 sati te se dopunom Pravilnika uvodi razdoblje privremene obustave ribolova, od 17. siječnja u ponoć do 15. veljače u 24 sata.

U 17 sati na Badnjak počinje zabrana ribolova okružnom mrežom plivaricom srdelarom. Na taj način smo omogućili očuvanje tradicije, a produljenjem zabrane do sredine veljače osigurali oporavak fonda male plave ribe. Nastavimo li s racionalnim i odgovornim upravljanjem našim morem imat ćemo zadovoljne i ribare i potrošače i dovoljno srdele za generacije koje dolaze, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.