Hrvatski radio

Radio Zadar

Pljušte reakcije zbog promocije knjige "Pobačaj - drama savjesti"

09.10.2019.

14:21

Autor: Filip Buzov

Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Na zadarskom Sveučilištu večeras se predstavlja knjiga koja je posljednih dana izazvala niz protestnih reakcija i priopćenja u kojima se traži otkazivanje tog događaja, pa i ispirika vodstva Sveučilišta.

S ciljem otkazivanja pokrenuta je i online peticija, a knjiga koja je pokrenula ovu lavinu je "Pobačaj- drama savjesti" profesora Tončija Matulića čiju promociju ogranizira Teološko - katehetski odjel Sveučilišta u Zadru i Zadarska nadbiskupija. 

Posljednja i to protestna akcija dogodila se noćas. Anonimne aktivistkinje, na nekoliko lokacija u gradu grafitima su prozvale zadarsku rektoricu i poručile "Nećemo natrag" uz simbol vješalice, koji predstavlja, kako navode, ilegalne i nesigurne pobačaje , a tu je i poruka za "Za sekularno sveučilište". O svojoj akciji medije su izvjestile priopćenjem u kojem navode i 18 razloga zašto predstavljanje spomenute knjige za njih predstavlja problem.

A prvu, kako su je nazvali prosvjednu notu, uputili su anonimni članovi zadarskog Sveučilišta koji smatraju i kako se takav događaj protivi Statutu i Etičkom kodeksu ove Ustanove. Zbog svoje odluke o ulozi domaćina ove knjige - Sveučilište je poručuju, uz ostalo, prekršilo načelo političke neutralnosti i akademske nepristranosti, načelo otvorenosti, te se priklonilo političkoj kampanji koja diskrimina žene i pravo na izbor.

Zahtjevu za otkazivanjem promocije knjige priključio se i Forum žena SDP-a.

S druge strane - reagirala je i Uprava Sveučilišta koja odbacuje ovakve prigovore. Prenosimo dio priopćenje iz kabineta Rektorice...

"Na predstavljanje koje je javno može doći tko god zaželi i u akademskom duhu nakon predstavljača ima pravo iznijeti svoje stavove koji se ne podudaraju s autorovim stavovima i/ili stavovima predstavljača. Jedna od društveno odgovornih uloga svakog sveučilišta je da bez tabua o različitim društvenim temama bude platforma za raspravu, uvažavajući pri tome standarde akademskog pluralizma mišljenja i čestitosti. U skladu s time znanstvenici, studenti i drugi dionici na Sveučilištu u Zadru imaju mogućnost posve legitimno i slobodno iznijeti različite pristupe i stavove koji se odnose na život i djelovanje čovjeka."

Za kraj recimo i kako smo preko Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu pokušali doći do autora knjige - Tončija Matulića, no pokazalo se bez uspjeha.

Prilog:

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.