Hrvatski radio

Radio Zadar

Počast nevinim žrtvama Srebrenice odana je i u Zadru

11.07.2016.

16:04

Autor: V.Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mimohodom od Branimirove obale do Pozdrava Suncu, gdje su u more bačene bijele ruže, pripadnici bošnjačke nacionalne manjine, braniteljskih udruga te drugi građani odali su počast nevinim žrtvama Srebrenice.

Drugu godinu zaredom nekoliko desetaka građana, mahom zadarskih Bošnjaka, odalo je počast ubijenim sunarodnjacima u Srebrenici. Predsjednik županijske udruge Bošnjaka Hase Salihović ističe kako mimohodom žele upozoriti da zločini ne smiju proći nekažnjeno niti se ponoviti. U Srebreniici, dodaje, nema obitelji koja nije izgubila nekoga svoga:

Ja sam bio prije četiri-pet godina kada je od mog rođaka otac pronađen, imao sam priliku vidjeti imena koji su stradali, nažalost moje prezime i prezime Selihović je drugo po broju stradalih u Srebrenici. Prvo je Hasanović, drugo je Selihović.

Alen Begović možda nije bio ni rođen kada se dogodio jedan od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata:

Pa osjećam se ponosno jer šaljem odavde poruku da žrtve Srebrenice nisu zaboravljene kao ni Srebrenica i žrtve svih ratova prije našega Domovinskog i svih prijašnjih gdje su bošnjaci stradali u mnogima prijašnjim generacijama od iste ruke, od iste srpske ruke koja se ponavlja decenijama već.

Ćamil ef. Bašić, glavni imam zadarskoga Medžlisa, pozvao je sve okupljene da podijele tugu s majkama Srebrenice:

Srebrenica je naša ljuta rana, al isto tako i velika sramota Europe, ona je velika mrlja na savjesti modernog svijeta i Europe koja je dopustila da u zoru 21. stoljeća u srcu Europe da se desi genocid.

U koloni sjećanja bilo je mnogo i pripadnika braniteljskih udruga - među njima i Ivana Haberle iz Udruge Žene u Domovinskom ratu:

Na današnji dan Hrvatska i BiH-a moraju biti jedno jer žrtve, genocid, kako se negira za Srebrenicu tako imamo i u Hrvatskoj situaciju, dakle nema odgovornih.

Sjećanje na srebreničke žrtve završilo je na Pozdravu suncu, odakle su u more bačene bijele ruže.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.