Hrvatski radio

Radio Zadar

Počast poginulim braniteljima Domovinskog rata

07.10.2019.

18:25

Autor: HRT Radio Zadar

Počast poginulim braniteljima Domovinskog rata

Počast poginulim braniteljima Domovinskog rata

Foto: - / -

U povodu nadolazećeg državnog praznika Dana neovisnosti RH, koji se svake godine obilježava 8.listopada, pred Središnjim križem na Gradskom groblju u Zadru položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule i nestale branitelje Domovinskog rata.

Počast braniteljima odala su izaslanstva Držane uprave, Zadarske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva političkih stranaka. U ime Grada Zadra, obilježavanju su nazočili gradonačelnik Branko Dukić sa zamjenicima, Antom Babićem i Jagodom Surać.

U obilježavanju su im se pridružili u ime Zadarske županije župan Božidar Longin sa zamjenicima Mršićem i Vickovićem te pročelnicima Meštrovićem, Jurišićem i Baričević.

Dan neovisnosti državni je praznik kojim se prisjećamo 8.listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.