Hrvatski radio

Radio Zadar

14:13 / 04.09.2020.

Autor: Filip Matijević

Počela berba u Nadinu: "Očekujemo jednu od boljih sezona!"

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

"Ovdje je 370 hektara vinograda, a od toga pola u ekološkoj proizvodnji. Dakle, tu nema tretiranja pesticidima i herbicidima. Posljednjih godina nitko ni ne prska travu u vinogradima. Znate li što to znači? To je velik iskorak!"

U Nadinskim vinogradima službeno je započela berba grožđa. Vinogradari i vinari iz najekološkijeg mjesta u Hrvatskoj očekuju izvrsnu berbu, a to je početak priče da kapljica iz Ravnih kotara i ove godine bude vrhunska. Zadovoljan je zato predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, Tomislav Glavić:

Očekujemo da bi mogla biti jedna od boljih sezona i količinom i kvalitetom. U ostatku županije smo imali elementarne nepogode, u nekoliko navrata smo imali i tuču. Ali zato u Nadinu ima dovoljno grožđa za sve potrebe Zadarske županije tako da ne moraju hrliti u druga vinogorja po neka jeftina grožđa. Ovdje je zajamčena kvaliteta i ekološka proizvodnja pa neka nam se jave.

Zašto Nadinsko blato iz godine u godinu daje vrhunske rezultate? Odgovor je ekološki uzgoj, kaže iskusni vinar Šime Škaulj:

Ovdje je 370 hektara vinograda, a od toga pola u ekološkoj proizvodnji. Dakle, tu nema tretiranja pesticidima i herbicidima. Posljednjih godina nitko ni ne prska travu u vinogradima. Znate li što to znači? To je velik iskorak!

Iskorak i potencijal je to i za turizam. Direktor TZ Ravnih kotara, Vanja Čvrljak:

Turizam Zadarske županije nema „šug”, nije cjelovit i pravi u punom smislu riječi ako upravo ovakve stvari ne budu sastavni dio svih turističkih kataloga i ponude. Ravni kotari se jednostavno više ne smiju zaobilaziti.

A da nije svako zlo za zlo, svjedoči i ovogodišnja berba u kontekstu Covida. Zbog viška radnika u turizmu, ove sezone neće nedostajati radnika u berbi u Nadinskom blatu.

BERBA U NADINU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.