Hrvatski radio

Radio Zadar

Počela služba zadarskog nadbiskupa mons. Milana Zgrablića

14.01.2023.

13:18

Autor: Radio Zadar

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Sukladno kanonskim propisima, od subote, 14. siječnja 2023., mons. ŽELIMIR PULJIĆ umirovljeni je nadbiskup zadarski, a dosadašnji nadbiskup koadjutor, mons. MILAN ZGRABLIĆ, postao je zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa - izvijestila je zadarska nadbiskupija. 


Na Spomendan Bezgrešnog Srca Marijina, 25. lipnja 2022., mons. Milan Zgrablić zaređen je za biskupa u zadarskoj katedrali sv. Stošije.


Mons. Milan Zgrablić rođen je u Pazinu, 29. kolovoza 1960. kao peto dijete u obitelji Josipa i majke Josipe Marije Zgrablić. U Nadbiskupskom sjemeništu 'Zmajević' u Zadru pohađao je treći i četvrti razred te maturirao 1980. godine. Nakon svećeničkog ređenja, u Rovinju, 8. lipnja 1986. bio je župni vikar u Rovinju (1986. - 1987.). Nakon toga imenovan je prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu 'Zmajević' u Zadru gdje ostaje tri godine (1987. - 990.). U svećeničkoj službi obnašao je i niz dužnosti u Biskupiji Porečkoj i Pulskoj - objavila je uz ostalo Zadarska nadbiskupija. 


Na uočnicu svetkovine sv. Stošije, u subotu, 14. siječnja, Svečanu Prvu Večernju u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Za vrijeme Svečane Večernje mons. Zgrablić i mons. Puljić će uručiti ovogodišnja Priznanja sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama aktivnima u životu svojih župnih zajednica.


U nedjelju, 15. siječnja, na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svečano misno slavlje s početkom u 18 sati u katedrali sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, uz koncelebraciju hrvatskih nad/biskupa i svećenika.

Svete mise na svetkovinu sv. Stošije u zadarskoj prvostolnici još su u 7, 8 i u 9 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.