Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeli arheološki radovi na Sfingi

09.09.2020.

08:22

Autor: Radio Zadar

Počeli arheološki radovi na Sfingi

Počeli arheološki radovi na Sfingi

Foto: - / -

Na zadarskoj Sfingi počeli su istražni arheološki radovi koje u sklopu provedbe projekta RECOLOR organizira Grad Zadar. U sklopu konzervatorsko-restauratorskih radova ispitat će se djelovanje posolice i blizine mora na skulpturu nakon čega će se zadarska znamenitost sanirati i restaurirati.

Za početak arheološki radovi imaju zadatak utvrditi očuvanost bazena u obliku školjke koji se nalazi među prednjim šapama, odnosno rukama Sfinge, a koji je godinama zatrpan zemljom. Istražuju arheolozi Sveučilišta u Zadru , a za provedbu radova izabrana je tvrtka Kvinar d.o.o. iz Podstrane - izvijestili su iz grada Zadra.

Svi istražni radovi provode se u skladu sa posebnim uvjetima zaštite kulturnog dobra koje je zadao Konzervatorski odjel u Zadru, budući da je perivoj s vilom Atiliom, skulpturom Sfinge te ostalim elementima u parku, dio kulturno-povijesne cjeline zaštićene kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

U sklopu konzervatorsko-restauratorskih radova provest će se 3D skeniranje i izrada izgleda izvornog povijesnog modela prema dostupnoj povijesnoj dokumentaciji. Provest će se i laboratorijsko istraživanje negativnih elemenata koje djeluju na propadanje skulpture, a posebno je važno djelovanje posolice i blizine mora. Na temelju istraživanja biti će lakše izraditi recepturu za sanaciju i reparaciju betonskog sloja, a također i utvrditi optimalni impregnacijski sloj koji će štititi skulpturu nakon završenih radova. Za izradu završnog sloja bitno je poznavati stanje metalne armature te će se ono provjeriti ispitivanjem profometrom i termo-kamerom, budući da do sada nije preciznije utvrđena količina željezne armature koja se krije pod gornjim slojem betona. 

Sve spoznaje radova koji se trenutno provode omogućit će iduću fazu u kojoj će Grad Zadar krenuti sa provedbom radova restauracije dijelova skulpture koji danas nedostaju (medaljon na prsima Sfinge, bodež koji je držala u rukama, lijeva stražnja šapa i drugi detalji), a prema konzervatorskom elaboratu koji će izraditi tvrtka Kvinar te smjernicama Konzervatorskog odjela u Zadru.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.