Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeli Iberoromanski dani

07.05.2018.

15:37

Autor: HRT centar Zadar

Počeli      Iberoromanski dani

Počeli Iberoromanski dani

Foto: - / -

Iberoromanski dani posvećeni kulturnoj i jezičnoj raznolikosti Iberskoga poluotoka počeli su okruglim stolom u Domu hrvatske mladeži, književnim prevođenjem s baskijskog, galješkog i katalonskog jezika.

Predstavnik Odsjeka za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru, Mario Županović istaknuo je kako je ovo jedina manifestacija u Hrvatskoj koja ide šire od španjolskog koncepta i nudi pregled literature, književnosti i prevođenja ostalih iberoromanskih jezika: Sutra i prekosutra očekuje nas prilično bogat program vezan uz predavanja, nešto o latinsko američkom filmu, o feminizmu također na filmu i u kulturi. U četvrtak je premijera jednog suvremenog čileanskog filma. Pozvani su svi, ne samo studenti hispanistike da prisustvuju. Matrica je uvijek ista - što šire zapojasati taj iberoromanski aspekt.

Ovaj odsjek od svog osnutka 2007. godine čuva tradiciju organizacije dana iberoromanskih jezika i njihovih najboljih kulturnih artefakata. Ove godine u Zadru gostuju brojni stručnjaci iz Španjolske te Unai Lauzirika, lektor baskijskog jezika u Leipzigu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.