Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeli pregovori oko novog proračuna grada Zadra, evo kakve su reakcije i očekivanja

09.12.2021.

15:10

Autor: Filip Buzov

sjednica zadarskog Gradskog vijeća

sjednica zadarskog Gradskog vijeća

Foto: AUTOR Dino Stanin / Pixsell

Jučer su započeli pregovori oko novog proračuna grada Zadra. Kako doznajemo na sastanku predstavnika političkih klubova s gradonačelnikom i pročelnikom za financije predstavljen je nacrt proračuna za iduću godinu, kao i amandmani koje predlažu iz SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enia Meštrovića.

Ako je suditi po prvim reakcijama pregovori oko proračuna neće biti laki, a novi sastanak zakazan je već za sutra. Amandmani koje predlaže SDP - teški su oko 10 milijuna kuna, a odnose se na programe iz socijale, obrazovanja i gospodarstva. SDP - ov Nino Mrčela zadovoljan je početkom pregovora, no napominje kako tek slijede škakljivi razgovori s pročelnicima koji tu već imaju zadane okvire: Klub vijećnika SDP - a iznio je svoje amandmane, znači pomoć socijalno ugroženim skupinama, unapređenje obrazovanja, tu bih istaknuo jednokratnu pomoć socijalno ugroženoj djeci, tu je u uvođenje građanskog odgoja, odnosno osiguravanje sredstava za edukaciju, to su nam ključni amandmani i od toga nećemo odustati ...dobra volja postoji, ali kad dođemo na ono nemoj dirati meni, nemoj meni, tu bi moglo biti problema...Optimističnog je tona predstavnik kluba vijećnika HDZ-a Dado Burčul koji je također sudjelovao na sastanku : Jučer smo sve primili na znanje, oni su u pismenom obliku dobili neke odgovore i zasada se to korektno razvija. A zapinje li ponovno oko KK Zadra ?  Ne zapinje, mi smo čak razgovarali o tome da nekako rasteretimo taj dug KK Zadra prema Višnjiku, pa ćemo u petak vidjeti što su oni odlučili .Razgovore s pročelnicima nestrpljivo očekuje i nezavisni Enio Meštrović. Od svojih zahtjeva neće odustati, a svjestan je i kako će pregovori tu potrajati: Nismo mi sada toliko ludi da idemo rušiti sve i da smo destruktivni, ali opet nećemo ići s ničim. Tražili smo za akcelerator, tu smo dobili njihovu garanciju da to sigurno ide od Vlade, to želimo sve napismeno, imamo uređenje parka Žmirići, a inzistirat ćemo i na uređenju trotoara prema Petrčanima, ima toga još..sutra imamo razgovor s pročelnicima, pa ćemo vidjeti koliko će pregovori odmaknuti, no vjerojatno će trebati još koji dan da se sve definira, i onda sve ide za deset dana na sjednicu GV-a.  Novi pravilnik o dodjeli socijalnih gradskih stanova, subvencioniranje režija socijalnim kategorijama, proširenje škole Šimuna Kožičića Benje, neki su od uvjeta iz redova Akcije mladih ( predlažu 30 tak amandmana) - koje je na na svom Facebook profilu objavio njihov Ante Rubeša. Pa što se nas tiče, neke stvari su već uvrštene, a za neke smo dobili, ajmo reći, potvrdno mišljenje, vidjet ćemo sutra na sastanku s pročelnicima, očekujemo konkretne rokove - kazao nam je Ante Rubeša dodajući kako se iz gradske vlasti često "pokrivaju" odgovorima kako su puno toga traži i ovisi o europskom novcu. 

Podsjećamo, novi krug pregovora kreće sutra od 11 sati u zgradi Gradske uprave.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.