Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeli radovi na pristupnoj cesti budućeg azila, a čeka se i europski novac

02.11.2021.

11:59

Autor: Filip Matijević

foto: Željko Mršić/Pixsell

foto: Željko Mršić/Pixsell

Foto: - / -

Počeli su radovi na izgradnji pristupnog puta u sklopu Skloništa za životinje na Bokanjcu. Izgradnja samog skloništa trebala bi početi tijekom sljedeće godine, a u Zadarskoj županiji nadaju se i europskom novcu za taj projekt.

Prije više od godinu dana pisali smo o pokretanju priče o azilu za pse na Bokanjcu s mrtve točke. Ekonomski izazovi koje je donijela sa sobom pandemija Covida-19 usporila je pak finalizaciju projekta, ali nije i zaustavila.

Danas su počeli radovi na pristupnom putu u sklopu projekta izgradnje Skloništa za životinje na Bokanjcu. Nakon što je još preklani država darovala zemljište, Zadarska županija je ishodila građevinsku dozvolu. Županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić za Radio Zadar:

Danas započinju radovi na izgradnji pristupne ceste, to je prva faza projekta izgradnje Skloništa za životinje. Lokacija je uz županijsku cestu Zadar-Pag na katastarskoj čestici na Bokanjcu. Radovi bi trebali završiti za 60-ak dana, a ukupna vrijednost radova s PDV-om je 250.000 kuna.

Izgradnja skloništa koje će prihvaćati 200 pasa počet će tijekom sljedeće godine, ali još uvijek se traži najpovoljniji model financiranja. Zakonom o zaštiti životinja regulirana je izgradnja i upravljanje, a to značajno poskupljuje projekt koji je izvorno okvirno procijenjen na pet milijuna kuna.

Mi smo u razgovoru s Ministarstvom poljoprivrede zatražili mogućnost financiranja tog objekta sredstvima Europske unije. Dobili smo određene pozitivne signale da će se kroz Program ruralnoga razvoja to moći i ostvariti.

Treba pribaviti i suglasnosti svih jedinica lokalne samouprave za sufinanciranje izgradnje i održavanje skloništa koje će moći primiti 200 pasa. Uspije li se sve to napraviti u sljedećim mjesecima, tijekom sljedeće godine bi Sklonište za životinje na Bokanjcu trebalo otvoriti svoja vrata. Time bi konačno napušteni psi o kojima brinu vrijedne volonterke u azilu na Žmirićima trebali dobiti novi dom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.