Hrvatski radio

Radio Zadar

Počelo obilježavanje Maslenice

22.01.2021.

08:07

Autor: Filip Matijević

Foto/ Filip Matijević

Foto/ Filip Matijević

Foto: - / -

Središnji je dan obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Ovom akcijom u Domovinskom ratu oslobođen je znatan dio zadarskog zaleđa, a prometno je ponovno povezan hrvatski jug i sjever.

Zbog protuepidemijskih mjera, program obilježavanja bit će nešto drugačiji nego inače, a bit će i manje sudionika. 

Bila je to prekretnica u Domovinskom ratu, kažu sudionici Maslenice. U tri dana hrvatska vojska i policija uspjela je osloboditi gotovo stotinu kvadratnih kilometara okupiranog teritorija. 

Uspješnom akcijom Dalmacija je opet fizički povezana s ostatkom Hrvatske, oslobođenoje 15-ak sela, zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo... Deblokiran je Zadar.

U akciji i djelovanjima do kraja ožujka život je izgubilo 127 hrvatskih branitelja. Danas, 28 godina poslije, program sjećanja počet će u 8 i 30 na zadarskom Gradskom groblju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Nastavit će se kod drugih spomen-obilježja u Zadru, a potom se odlazi u Kašić, Islam Latinski i na Maslenički most. Zbog protuepidemijskih mjera ove godine neće biti mimohoda ratnih postrojba za zastavama, a bit će i manji broj sudionika tijekom programa.
Na obljetnicu Maslenice dolazi i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić kao izaslanik predsjednika Vlade te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.