Hrvatski radio

Radio Zadar

Počelo popisivanje stanovništva,učinimo to digitalno

13.09.2021.

12:12

Autor: Suzana Dražić

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine Zadarska županija imala je 170 tisuća i 300 stanovnika, grad Zadar 78 135 stanovnika. U usporedbi s popisom iz 2001. broj stanovnika je porastao, a vidjet ćemo što će, uz ostalo, pokazati podaci ovogodišnjeg popisa stanovništva.

U prvoj fazi,idućih 13 dana, građani se pozivaju da preko sustava e-građani popišu sebe i sve članove svoga kućanstva.

Samopopisivanje 1

David Radas, koordinator provedbe popisa stanovništva za Zadarsku županiju očekuje da će što veći građana iskoristiti mogućnost samopopisivanja.

Samopopisivanje 2

Dovoljno je da vjerodajnicu ima smo jedna osoba iz kućanstva.

Samopopisivanje 3

A kada se popuni upitnik, na ekranu se dobije kontrolna šifra koju je potrebno zapisati i čuvati do druge faze popisivanja. Ona traje od 27. rujna do 17. listopada. Tada na teren izlazi oko 300 popisivača u Zadarskoj županiji koji će obići sva kućanstva.

Tamo gdje su se kućanstva samoopopisala samo će preuzeti kontrolnu šifru, kaže koordinator popisa za našu županiju David Radas.
Kućanstva koja to nisu, popisat će oni. Pitanja su jednostavna, podijeljena u četiri bloka. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite.
Za provođenje popisa država je osigurala 177 milijuna kuna. Što se više ljudi popiše samostalno, potrošeni iznos bit će manji.

 

David Radas

David Radas

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.