Hrvatski radio

Radio Zadar

Počelo rušenje!

19.02.2013.

13:15

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akcija rušenja počela je na predjelu Virić, te Velika Slatina. Ukonjene su dvije građevine. Četiri objekta ruše sami investitori, a do kraja tjedna također će vlasnici, pod nadzorom građevinske inspekcije, srušiti još četiri ilegalna objekta. O početku akcije jutros se očitovalo i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Navode da bi akcija uklanjanja nelegalnih objekata na Viru trebala trajati 10 dana, a predviđeno je uklanjanje 10 građevina.

Bageri ministarstva akciju su započeli rušenjem temelja na kojem je bila podignuta nadstrešnica. Ispod nje kamp kućica i limeni kontejner koji je bespravnim graditeljima služio kao kuhinja. U susjedstvu Ivo Blažević sam je rušio svoju nedovršenu vikendicu jer:

Tako mi je jeftinije.

rekao nam je Blažević. Zahtjev za legalizaciju je podnio. Napravio je, kaže elaborat, angažirao arhitekte geodete.

 Pitao sam u Zadru gdje se predaju papiri ima li ikakve zapreke što je zemljište poljoprivredno. Kazali su – nema.

tvrdi Blažević.

Objekti koji su predviđeni za rušenje u predjelu Virić izgrađeni su nakon orto-foto snimka 21. lipnja 2011. pa nemaju nikakvu zakonsku mogućnost za legalizaciju – rekao je načelnik Općine Kristijan Kapović.

Naši komunalni redari poslali su na stotine prijava ministarstvu graditeljstva. Upozoravali smo kako se na području Virića događa devastacija prostora. 

Pozdravlja akciju, no podsjeća i kako se od 2006., kada su na Viru uklonjena 103 bespravna objekta - ilegalna gradnja na otoku nije zaustavila. Od 10 tisuća građevina na Viru, 8 tisuća je bespravnih. Većina vlasnika legalizirat će svoje objekte, a u ovoj akciji ministarstva graditeljstva planirano je uklanjanje 10 uglavnom temelja ili nezavršenih građevina.

 

 

O akciji uklanjanja nelegalnih objekata na otoku Viru očitovalo se danas Ministarstvo  graditeljstva i prostornog uređenja.

U priopćenju navode da se uklanjanja bespravno izgrađenih građevina trenutno obavlja na području otoka Vira te se predviđa da će akcija trajati tjedan dana. U planu je uklanjanje 10 građevina.

"U ovoj se fazi uklanjaju građevine koje nemaju uvjeta za legalizaciju prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, bilo da vlasnici nisu u roku podnijeli zahtjev, bilo da su građevine građene nakon orto foto snimke tj. 21.6.2011., bilo da su izgrađeni samo temelji, a uvjet je propisan Zakonom da građevina bude izgrađena najmanje do jedne etaže, bilo da se nalaze na lokacijama na kojima legalizacija nije moguća tj. isključena je člankom 6. Zakona itd."

Stoji između ostaloga u priopćenju Ministarstva.

Također se navodi da se na terenu uz građevinske inspektore nalaze i policijski službenici te ugovorni izvođač Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Građevinska inspekcija počet će sa pregledom terena da sazna da li je vlasnik ili investitor nekog od predviđenih objekata za uklanjanje počeo sa rušenjem ili ga je već uklonio.

Inače, prošle je godine uklonjeno ukupno 466 građevina. Od toga broja 45 se uklonilo putem ugovornog izvođača Ministarstva , a ostalo su izvršili sami vlasnici, stoji u priopćenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

 

Prema podacima Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije, inspekcijskih rješenja za rušenje izdano je oko 1.200 - od tog broja samo je 50 posto vlasnika iskoristilo zakonsku mogućnost i predalo zahtjev za legalizaciju do kraja 2012.

Znači li to da će 600-tinjak objekata biti srušeno u novom valu akcije samo na području Zadarske županije - nitko ne može sa sigurnošću reći. Svaki je slučaj priča za sebe, pa se moglo realno dogoditi da je nekretnina promijenila vlasnika ili se nalazi na području koje još uvijek nema prostorno-plansku dokumentaciju, kao primjerice Područje parka prirode Telašćica.  Ravnateljica Nikolina Baković kazala nam je da je upitno što će se moći legalizirati budući da Zakon kaže kako se unutar zaštićenog područja mogu legalizirati objekti koji se nalaze u zonama tradicijske naseobine. Park prirode Telašćica nema Prostornog plana pa takve zone nisu definirane, objasnila je ravnateljica Baković.

 

Kako je više puta naglasila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš,  prvi na popisu za rušenje su oni koji su gradili iza 21. lipnja 2011:

 

U prvoj grupi su temelji objekata i nenastanjene zgrade, a naročito je važno ukloniti bespravno izgrađene temelje - jer to je smisao akcije rušenja, prekinuti bespravnu gradnju u začetku, ali isto tako poslati poruku i drugim potencijalnim bespravnim graditeljima, da država želi uvesti red u prostor,

poručila je ministrica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.